Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Επίκαιροι Χειρισμοί

                 Επίσκεψη χθες 18 Φεβρουαρίου στα μελίσσια που τελικά εξελίχθηκε σε έλεγχο και

συμπλήρωση τροφών. Το πρόγραμμα μου ήταν στο τέλος του μήνα αλλά δειγματολειπτικός έλεγχος έδειξε ότι είχαν καταναλωθεί οι τροφές πολύ γρήγορα. Στη φωτό παρατηρούμε τις άδειες σακκούλες των τροφών που καταναλώθηκαν ολοκληρωτικά και το χτίσιμο μέσα σε αυτές που δηλώνει ότι το μελίσσι βάζει γόνο.

                Η μέρα ήταν πολύ καλή και ξεκίνησα εργασία. Η πρόωρη κατανάλωση τροφών είχε να κάνει με την μεγάλη εκτροφή γόνου. Προφανώς η γυρεόπιτα που τα είχα δώσει 15 μέρες πριν τα ώθησε στη μεγάλη εκτροφή γόνου. Τα μελίσσια ανάλογα με τη δυναμικότητα είχαν από 2-4 πλαίσια με γόνο στο μισό και πλέον. Πολύς γόνος για την εποχή στην περιοχή μου.

                Οι ενέργειες που απαιτούνται είναι η επιπλέον ώθηση του μελισσιού στην αύξηση του γόνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την συνεχόμενη παρουσία ποιοτικής τροφής (όχι ζαχαροζύμαρα) με την αντιστροφή των πλαισίων ώστε να έχουμε τις επόμενες μέρες την παρουσία γόνου στο σύνολο του πλαισίου η συμπλήρωση πλαισίων όπου απαιτείται και η τροφοδότηση σιροπιού σε μπουκάλι ώστε να μην αποθηκεύεται αλλά να καταναλώνεται κατευθείαν για το τάισμα του γόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου