Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Χειμερινό ξεκίνημα μελισσιών και ενέργειες μελισσοκόμου

                 Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο με χιόνια και παγωνιά τα μελίσσια ακολούθησαν τη δική τους πορεία και έριξαν γόνους. Και όχι μόνο έριξαν γόνους αλλά κατάφεραν και

τους διατήρησαν χωρίς απώλειες.

                Κατά τη χθεσινή επίσκεψη 5/2/22 στα μελίσσια για έλεγχο μετά την κακοκαιρία διαπίστωσα την ύπαρξη σφραγισμένου και ανοιχτού γόνου σε όλα τα μελίσσια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κυρίως χωρίς νεκρές μπροστά από τις κυψέλες. Αυτό σημαίνει ότι τα μελίσσια δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την διατήρηση του γόνου. Στη περιοχή που τα έχω δεν έριξε χιόνι αλλά οι θερμοκρασίες ήταν από μείον 8 έως και 2-3 βαθμούς πάνω από το μηδέν κάποιες μέρες.

                Οι ενέργειες του μελισσοκόμου αυτό τον καιρό είναι αποκλειστικά η τροφοδοσία με στερεά και ποιοτική τροφή αδιάλειπτα. Οι απαιτήσεις λόγω του γόνου είναι μεγάλες και οι τροφές καταναλώνονται αρκετά γρήγορα. Η ανεβασμένη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη βοηθάει στο λιώσιμο των τροφών.

                Η τροφοδοσία με μικρή ποσότητα γυρεόπιτας ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες θα τα ωθήσει να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το γόνο. Ας έχουμε υπόψη μας ότι στις περιοχές αυτές είναι περιορισμένος και ο χρόνος που μπορούν να πετάξουν αλλά και ο αριθμός των μελισσών που μπορούν να αποδεσμευτούν από την κυψέλη. Επιπλέον η παγωνιά έχει κάνει κάποια μικρή ζημιά στα φυτά.

                ΔΕΝ βγάζουμε πλαίσια από την κυψέλη για να ελέγξουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Κακό θα τους κάνουμε. Ανοίγουμε λίγο τα μεσαία πλαίσια και ρίχνουμε μια ματιά για να δούμε σφραγισμένο γόνο. Πιο λεπτομερή έλεγχο κάνουμε σε μελίσσια που δεν έχουν καταναλώσει τροφές. Εκεί υπάρχει κάποιο πιθανό πρόβλημα και ας το δούμε. 

                Να γνωρίζετε ότι ανοίγοντας το καπάκι αν δείτε το μελίσσι να έχει χτίσει μέσα στη σακκούλα των τροφών έχει σίγουρα γόνο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου