Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Κατασκευή αντλίας μεταφοράς μελιού

                 Όλων μας οι ώμοι πονάνε από το σήκωμα των κουβάδων για να αδειάσουμε το μέλι στα

βαρέλια. Ειδικά όταν αδειάζω στο μεγάλο βαρέλι το 500άρι  που είναι ψηλό μετά χρειάζομαι παυσίπονα. Η λύση δεν είναι άλλη από την αντλία μεταφοράς μελιού. Ένα μηχάνημα που δεν κοστίζει πάρα πολλά αν το κατασκευάσουμε μόνοι μας και δεν το αγοράσουμε έτοιμο. Δεν απαιτούνται ούτε πολλές γνώσεις ούτε πολλή εργασία.

               Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα παρακάτω:

                       1  αντλία λαστιχοφόρα ανοξείδωτη Liverani (40mm στόμια)

                       2  μέτρα ανοξείδωτο στραντζαριστό για τη βάση και βίδες στερέωσης

                       1   ηλεκτρομοτέρ 2 ίππων στις 1450 στροφές ή στις 900

                       2  τροχαλίες μετάδοσης κίνησης

             Αντλία μπορούμε να αγοράσουμε από καταστήματα ψάχνοντας στο ίντερνετ με τα στοιχεία που αναφέρω παραπάνω (κόστος στα 720 ευρώ σήμερα γιατί οι τιμές καθημερινά παίρνουν την ανηφόρα). Μπορούμε να αγοράσουμε και μικρότερη με μικρότερη παροχή και μικρότερο κόστος.

               Σίδερα και βίδες στα καταστήματα με σιδερικά και κόστος στα 25-30 ευρώ.

             Ηλεκτρομοτέρ σε αντίστοιχα καταστήματα για καινούριο ή σε παλιατζίδικα για μεταχειρισμένο με κόστος στα 100 ευρώ περίπου.

            2 τροχαλίες (μία για το μοτέρ και μία για την αντλία ) με κόστος στα 50 ευρώ. Οι τροχαλίες πρέπει να είναι σε μέγεθος τέτοιες ώστε στην αντλία να καταλήγουν περίπου 700 στροφές. Εδώ θα χρειαστείτε και την εργασία ενός μηχανουργείου ώστε να ανοίξει τις τρύπες στις τροχαλίες στο μέγεθος των αξόνων του μοτέρ και της αντλίας.

              Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο γρανάζια και κίνηση με καδένα αλλά και αυτά θα χρειαστούν μηχανουργείο για τις τρύπες. Το κόστος και αυτών είναι στα ίδια περίπου.

                Μία τρίτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μοτέρ με μειωτήρα που να μεταφέρει πάλι 700 στροφές στην αντλία μέσω ενός κόμπλερ που θα χρειαστεί και αυτό το μηχανουργείο για τις τρύπες. Εδώ το κόστος θα είναι λίγο παραπάνω για το μειωτήρα.

              Σε   όλες  τις   παραπάνω επιλογές μετάδοσης της κίνησης μπορούμε να προσθέσουμε ένα inverter ώστε να έχουμε τη δυνατότητα αυξομείωσης των στροφών της αντλίας. Το κόατος του inverter είναι στα 100-150 ευρώ Και στην περίπτωση αυτή πρέπει το μοτέρ να είναι τριφασικό και να δέχεται οδήγηση από inverter.

                Επειδή το μέλι είναι παχύρρευστο χρειαζόμαστε και ένα μικρό κάδο με διπλά τοιχώματα και αντίσταση ώστε να το θερμαίνουμε και να μπορεί να μεταφερθεί με την αντλία. Το κόστος αυτού του μικρού κάδου θα ανέλθει στα 300 ευρώ περίπου.

                Τέλος για την μεταφορά του μελιού χρειαζόμαστε ειδικό σωλήνα σιλικόνης για τρόφιμα που κοστίζει   12-13 ευρώ το μέτρο.

                 Δεν έχω ξεκινήσει ακόμη τις παραπάνω κατασκευές και για αυτό και δεν έχω να δείξω φωτογραφίες παρά μόνον από την αντλία που έχω αγοράσει.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



                 



              

               

                 

                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου