Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Varroa και καταπολέμηση

                 Η γνωστή σε όλους μας Varroa εκτός από πονοκέφαλος για τον μελισσοκόμο είναι και η αιτία όλων των ασθενειών για τα μελίσσια. Αυτό συμβαίνει επειδή το μελίσσι αλλά και η ίδια η

μέλισσα αποδυναμώνονται και έτσι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα μικρόβια που πάντα υπάρχουν μέσα στην κυψέλη να αναπτυχθούν.

                Αυτό σημαίνει ότι η καταπολέμηση της Varroa πρέπει να είναι συνεχής και διαρκής επιδίωξη του μελισσοκόμου  για υγιείς και δυνατές μέλισσες για υγιή και δυνατά μελίσσια.

                Κατά τη χειμερινή περίοδο που τα μελίσσια είναι ξεγονιασμένα ή έχουν το λιγότερο δυνατόν γόνο και η Varroa είναι προσκολλημένη επάνω στις μέλισσες μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη καταπολέμηση της με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας χρησιμοποιώντας είτε χημικά είτε βιολογικά μέσα.

                 Το οξαλικό οξύ είναι η πιο γνωστή πιο ασφαλής και με μεγάλα ποσοστά καθαρισμού αρκεί να γίνει προσεκτική χρήση. Τα σημαντικά που πρέπει να προσέξουμε είναι η αναλογία του οξαλικού (80ml/Lt) και η θερμοκρασία του σιροπιού που πρέπει να είναι χλιαρό και όχι κρύο. Ενστάλλαξη περίπου 5ml ανά κενό πλαισίου επάνω στις μέλισσες μία φορά (χωρίς επανάληψη).

                Υπάρχουν διάφορες ταινίες με χημικά φάρμακα οι οποίες τοποθετούνται στα κενά μεταξύ των πλαισίων και σε αναλογία όπως αναγράφονται στη συσκευασία τους. 

               Στο εξωτερικό κάνουν ενστάλλαξη όπως και με το οξαλικό με τακ-τικ (καταργήθηκε) διαλύοντας 1-1.2ml φαρμάκου σε 2 λίτρα χλιαρού νερού με πολύ καλά και άμεσα αποτελέσματα ιδιαίτερα την περίοδο του ξεγονιάσματος.  Εναλλακτικά το χρησιμοποιούν την υπόλοιπη περίοδο για ξαλάφρωμα από τη Varroa με επανάληψη ανά 4-5 μέρες και μέχρι 5 επαναλήψεις.

                Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι αν την περίοδο του ξεγονιάσματος (Δεκέμβριο μήνα) δεν κάνουμε καταπολέμηση της Varroa όλο το χρόνο θα ταλαιπωρεί και εμάς και τα μελίσσια με την όποια επίπτωση στην παραγωγή μελιού και την απώλεια μελισσιών.

ΚΑΛΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου