Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ανοιχτοί πάτοι κυψελών πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

                 Αναμφίβολα η εξέλιξη της τεχνολογίας και στον μελισσοκομικό τομέα έφερε τη χρήση του ανοικτού πάτου στις κυψέλες που και εγώ χρησιμοποιώ. Ωστόσο υπάρχουν πλεονεκτήματα και

μειονεκτήματα στα οποία θα αναφερθώ σε αυτή την ανάρτηση.

              Το βασικό πλεονέκτημα του ανοιχτού πάτου είναι ο καλύτερος αερισμός της κυψέλης με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευρωστία του μελισσιού. Επιπλέον κατά τις μεταφορές το καλοκαίρι δεν κινδυνεύουν τα μελίσσια να ζεσταθούν και να υπάρξουν απώλειες.

              Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η αποβολή της βαρόα. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες αυτοκαθαρίζονται και σε αρκετές περιπτώσεις ξεκολλάνε από πανω τους τη βαρόα. Αν ο πάτος είναι κλειστός η βαρόα θα παραμείνει στην κυψέλη και θα προσκολληθεί πάλι σε κάποια μέλισσα ενώ με τον ανοιχτό πάτο θα πέσει εκτός κυψέλης και θα χαθεί.

               Στα αρνητικά ή έστω με ερωτηματικό είναι ότι δεν γνωρίζω κατά πόσο οι μέλισσες θέλουν να  έχουν τόσο υπερβολικό αερισμό με τη ροή του αέρα από κάτω προς τα πάνω. Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι στους τροφοδότες οροφής που χρησιμοποιώ κλείνουν τις θυρίδες αερισμού με πρόπολη αλλά δεν τις έκλεισαν σε τροφοδότες που είχα κλειστές τις θυρίδες του καπακιού και ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η ροή του αέρα.

               Σε πολλές περιπτώσεις από χρήση ''κακών'' τροφών που τρίβονται φράζουν οι χαραμάδες και μειώνεται ο ανοιχτός χώρος του πάτου. Επίσης σε αρκετούς πάτους κλείνουν τις χαραμάδες με πρόπολη και για να καθαριστούν πρέπει αν είναι πλαστικός να βουτηχτεί σε διάλυμα  ποτάσας που βράζει ή αν είναι ξύλινος να αλλαχτεί η σίτα.

               Τελευταίο αφήνω τη χρήση τους κατά τη χειμερινή περίοδο. Παρότι στο επάνω μέρος κλείνω τα μελίσσια με ανακλαστική μεμβράνη φαίνεται ότι δεν αρκεί τουλάχιστον στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι. Παρατήρησα προς το τέλος Οκτωβρίου ότι σε μελίσσι που δεν είχε γόνο μόλις έκλεισα τον μεγαλύτερο χώρο του πάτου μετά από δύο μέρες βρήκα αβγά.

               Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο το κλείσιμο επάνω αλλά χρειάζεται και περιορισμός του ανοίγματος στο κάτω. Όλα αυτά ισχύουν πάντα για την περιοχή μου όπου οι θερμοκρασίες τη νύχτα πέφτουν κοντά το μηδέν αυτή την περίοδο και αργότερα πιο χαμηλά. Ίσως στα νότια και στα δυτικά δεν κρίνεται απαραίτητο ωστόσο θα πρότεινα να το ελέγξετε και να ενεργήσετε ανάλογα.

 ΚΑΛΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ

              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου