Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Χειμερινοί Χειρισμοί

          Οι χειρισμοί που απαιτούνται να κάνουμε τη χειμερινή περίοδο είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση των ασθενειών, η θερμομόνωση των κυψελών, η επαρκής και ποιοτική τροφοδοσία, η

ενίσχυση τυχόν αδυνάτων και η διέγερση της βασίλισσας για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έναρξη της γέννας.

              Για την βαρόα έχω αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση μου ότι ο μήνας Δεκέμβριος είναι ο πλέον κατάλληλος για την καταπολέμηση της με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο τον Ιανουάριο και μετά και όταν το επιτρέψει ο καιρός μπορούμε να κάνουμε μία επαναληπτική εφαρμογή με διαφορετικό σκεύασμα από το προηγούμενο και απαγορευτικά όχι με οξαλικό οξύ.

           Για την θερμομόνωση των κυψελών έχω αναφερθεί επίσης σε προηγούμενη ανάρτηση με προτάσεις αλλά και με διαπιστώσεις από εφαρμογές που έχω κάνει.

              Η  τροφοδοσία  είναι  επίσης  μία  σημαντική επιλογή που πρέπει να κάνουμε για τα μελίσσια μας. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει μέσα από μία μεγάλη ποικιλία τροφών που πωλούνται μετά από δοκιμές που θα κάνει να καταλήξει σε αυτή που έμεινε ικανοποιημένος από όλες τις απόψεις. Εκείνο που έχω διαπιστώσει και ο ίδιος αλλά και από άλλους μελισσοκόμους είναι ότι τα μελίσσια δεν καταναλώνουν τις τροφές που περιέχουν κάποιο συστατικό για την πρόληψη της νοζεμίασης.

                Από την έναρξη της χειμερινής περιόδου αλλά και κατά την διάρκεια της σε κάποια μελίσσια μειώνεται σημαντικά ο πληθυσμός είτε από κάποια ασθένεια είτε από αδυναμία της βασίλισσας ή για διάφορους λόγους. Αυτά τα μελίσσια μπορούμε να τα ενισχύσουμε με ένα πλαίσιο πληθυσμού από τα δυνατά μας μελίσσια ή με τον πληθυσμό από κα΄ποιο που τυχόν έμεινε ορφανό και φυσικά δεν έχει γίνει ακόμη αρρενοτόκο.

         Εξίσου σημαντικό είναι ο χρόνος έναρξης της γέννας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η αντικατάσταση των  χειμερινών μελισσών τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί στη συνέχεια το μελίσσι. Βοηθούντος πάντα του καιρού (να μην έχει παγωνιές) δίνουμε αρχικά γυρεόπιτα στο μελίσσι για την έναρξη της γέννας και στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε ενστάλλαξη χλιαρού σιροπιού ανάμεσα στα πλαίσια. Στο σιρόπι αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο συστατικό για την πρόληψη της νοζεμίασης. Σε κάποια σκευάσματα αναγράφεται η δοσολογία για χρήση σε ενστάλλαξη που μπορείτε να εφαρμόσετε.

               Προσωπικά έχω  ξεκινήσει τη χορήγηση γυρεόπιτας περίπου στις 20 Δεκεμβρίου και έδωσα συμπληρωματικά τον Ιανουάριο και θα συνεχίσω. Περίπου στα μέσα Ιανουαρίου που έπεσε χιόνι τα μελίσσια είχαν όλα γόνο. Παρόλο που στην περιοχή μου είχε θερμοκρασίες από -5 έως 5 βαθμούς για 3-4 μέρες από έλεγχο που έκανα μετά διαπίστωσα ότι τα μελίσσια κατάφεραν  να διατηρήσουν ακέραιο το γόνο. 

                Οι επόμενες προβλέπονται καλές θερμοκρασιακά και παρότι τα μελίσσια θα έχουν ξεκινήσει τη γέννα οι παραπάνω ενέργειες θα τα ωθήσουν στην αύξηση του γόνου. Επιπλέον λόγω του καλού καιρού μπορούν να γίνουν οι συμπληρωματικές εφαρμογές για τη βαρόα.

               

 

                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου