Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Έλεγχος μελισσιών 23/2/21 και διέγερση

                 Η κακοκαιρία πέρασε και είναι ώρα να δούμε τα μελίσσια μας. Η θερμοκρασία στην περιοχή μου έφτασε τους -10 και η ανησυχία μου είναι εύλογη.

                Σήμερα είναι η πρώτη ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία στους 16 βαθμούς το μεσημέρι (νωρίς το πρωί ήταν +2) και η ώρα της αλήθειας έφτασε. 

                Πλησιάζοντας στο μελισσοκομείο παρατήρησα την κινητικότητα στις εισόδους των κυψελών και αυτό ήταν το πρώτο ενθαρρυντικό δείγμα. Στη συνέχεια ξεκίνησα τον έλεγχο και από τα πρώτα μελίσσια φάνηκε ότι παρότι είχαν γόνο κατάφεραν σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες και διατήρησαν το γόνο ακέραιο και με τη βελτίωση του καιρού ξεκίνησαν και πάλι τη γέννα. Ωστόσο υπήρξαν και κάποια πολύ μικρά που δεν τα κατάφεραν κυρίως από δική μου απροσεξία ή αμέλεια. 

                 Αναλύοντας το δεύτερο τμήμα του τίτλου που αφορά τη διέγερση θα αναφερθώ στις ενέργειες που έχω κάνει μέχρι τώρα και σε αυτές που θα κάνω σήμερα για να αυξήσω τη γέννα της βασίλισσας. 

                Ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας καταπολέμησης της βαρόα. Αφού έγινε αυτό η επόμενη ενέργεια είναι η διέγερση του μελισσιού για έναρξη της γέννας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η αντικατάσταση του πληθυσμού τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιβίωσης του αλλά και οι δυνατότητες μεγαλύτερης και πιο γρήγορης ανάπτυξης.

            Έτσι πριν τα Χριστούγεννα χορήγησα γυρεόπιτα ταυτόχρονα με ποιοτική τροφή και τα μελίσσια ξεκίνησαν τη γέννα. Στα μέσα Ιανουαρίου που είχαμε και πάλι χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες όλα τα μελίσσια είχαν ολοκληρώσει έναν κύκλο γέννας και ενίσχυση με νέο πληθυσμό.

             Μετά την παρέλευση της κακοκαιρίας επανέλαβα την ίδια τροφοδότηση και πρόσθεσα επιπλέον την ενστάλλαξη σιροπιού αφού οι θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου χτύπησαν κόκκινο με 20 βαθμούς. 

           Η ενστάλαξη σιροπιού είναι ένας απλός τρόπος διέγερσης του μελισσιού με καλά αποτελέσματα. Φτιάχνουμε σιρόπι 1:1 ή και πιο πυκνό το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και ανοίγοντας μία μικρή τρύπα στο καπάκι ραντίζουμε τις μέλισσες ανάμεσα στα πλαίσια (περίπου 10ml ανά κενό). Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία μετά από 3-4 μέρες εφόσον ο καιρός μας το επιτρέπει. Επιπλέον μπορούμε μέσα στο σιρόπι να βάλλουμε θυμόλη ή κάποια βιταμίνη ή νοζεβίτ για πρόληψη της νοζεμίασης ή να βαλλουμε γύρη για πιο ενισχυμένο διεγερτικό. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι το σιρόπι θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι κρύο όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ενστάλαξη. 

               Σήμερα επανέλαβα την τροφοδότηση με  στερεά τροφή με βιταμίνη (χρησιμοποιώ μόνον την VitaminPlus) και με γυρεόπιτα και έκανα και ενστάλαξη σιροπιού. Θέλω να πιστεύω ότι τα μελίσσια είναι σε μία καλή κατάσταση σήμερα και δεν κινδυνεύουν από πιθανή επερχόμενη κακοκαιρία.

               Τέλος δεν θα πάψω να τονίζω κάθε φορά που αναφέρομαι σε χειρισμούς ότι αυτοί αφορούν την περιοχή μου και τους προτείνω σε όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με αντίστοιχες καιρικές συνθήκες.

 

Η  ΑΝΟΙΞΗ  ΕΡΧΕΤΑΙ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου