Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Μελισσοκομικές Τροφές

                 Όλοι μας χρησιμοποιούμε σχεδόν όλο το χρόνο για τα μελίσσια μας εκτός από σιρόπι και διάφορες τροφές τύπου πάστας. Είναι όμως όλες καλές ποιοτικά και κατάλληλες για τα μελίσσια μας?

Σίγουρα όχι όλες. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ποιότητα αλλά και την καταλληλότητα των μελισσοτροφών από μέρους της πολιτείας. Το πιο απλό που θα αναφέρω είναι ότι στην πλειοψηφία τους δεν αναφέρεται αν η ζάχαρη είναι ζαχαρότευτλου ή ζαχαροκάλαμου αφού δεν προβλέπεται.

                Έτσι ο κάθε έμπορος μελισσοκομικών εφοδίων μπορεί να τις εμπορευτεί ή και να τις κατασκευάσει ο ίδιος. Ακόμη πολλοί μελισσοκόμοι που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό παράγουν εκτός για τους ίδιους και τροφές για συναδέλφους τους.

                Τα διάφορα μελισσοκομικά sites αλλά και περιοδικά κατακλύζονται από διαφημίσεις μελισσοτροφών που αναφέρονται στην ανώτερη ποιότητα τους. Είναι όμως έτσι?

                Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για την ποιότητα τους αφού δεν υπάρχει όπως προαναφέρθηκε ο έλεγχος από αρμόδια εργαστήρια της πολιτείας. Κατά καιρούς έχει αναφερθεί από πανεπιστημιακά κέντρα ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν είναι κατάλληλες για τα μελίσσια, αλλά μέχρι εκεί. Έμειναν στις διαπιστώσεις ανώνυμα γιατί μέχρι εκεί τους επιτρεπόταν να φτάσουν.

              Ωστόσο δεν μπορεί να παραλείψω ότι στην Ελληνική αγορά υπάρχουν αξιόλογες επώνυμες και μη μελισσοτροφές. Μην περιμένετε όμως να σας πω εγώ ποιες είναι αυτές ούτε ποιες χρησιμοποιώ  γιατί δεν δικαιούμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Θα επαναλάβω όμως ότι στην πλειοψηφία τους δεν αναφέρεται αν η ζάχαρη είναι ζαχαρότευτλου ή ζαχαροκάλαμου.

                Έτσι απομένει στο μελισσοκόμο η επιλογή με κάποια κριτήρια και σε αυτά θα αναφερθώ. 

           Το βασικότερο όλων είναι το οικονομικό μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά και οι εισαγωγές αμφιλεγόμενων φτηνών μελιών ή και μη μελιών συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη μικρό εισόδημα μας.

                Το επόμενο είναι ότι αν πάρουμε κάποια τροφή για πρώτη φορά να τσεκάρουμε το όποιο θετικό αποτέλεσμα έχει στα μελίσσια μας ώστε να την επιλέξουμε ή όχι. Έτσι παρατηρούμε αν το μελίσσι καταναλώνει την τροφή και τι αποτέλεσμα έχει.

                Επιπλέον βασικό είναι αν η τροφή είναι σωστά διαλυμένη ή τρίβεται με αποτέλεσμα να έχουμε σωρό κόκκων στον πάτο αλλά και οικονομικό κόστος.

                   Τρίτο βασικό κριτήριο είναι ο τύπος της τροφής που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με την εποχή. Προσωπικά θα συνιστούσα τη χειμερινή περίοδο τη χρήση τροφών τύπου πάστας με βιταμίνες και όχι βανίλιας αν και εγώ δεν χρησιμοποιώ βανίλια καθόλου.

                   Τέλος να πω ότι οι απόψεις των συναδέλφων διαφέρουν μεταξύ τους ακόμη και για ίδιες τροφές και ο καλύτερος τρόπος είναι να δοκιμάζουμε κάποιες και με τα δικά μας κριτήρια να αποφασίζουμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου