Η άνοιξη μπήκε, η μέρα μεγάλωσε, τα δέντρα άνθισαν και τα μελίσσια μεταφέρουν γύρες και κάποιες ποσότητες νέκταρος που δεν επαρκούν για το γόνο που περιμένει με το στόμα ανοιχτό
όπως τα χελιδονάκια στη φωλιά.Στο σημείο αυτό έρχεται η παρέμβαση του μελισσοκόμου για να βοηθήσει τα μελίσσια του για όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανάπτυξη.Τι παρεμβάσεις όμως πρέπει να κάνει?
Η πρώτη και βασικότερη είναι η τροφοδοσία με στερεά τροφή αλλά και με σιρόπι. Μικρές ποσότητες σιροπιού ενισχυμένου με βιταμίνες ή θυμόλη.
Στα πολύ μικρά μελίσσια θα βοηθήσει και η χορήγηση γυρεόπιτας για λίγο ακόμη διάστημα καθώς διαθέτουν μικρό αριθμό συλλεκτριών.
Η αναστροφή πλαισίων είναι μία σημαντική ενέργεια που θα βοηθήσει τα μελίσσια να επεκτείνουν το γόνο στο σύνολο του κάθε πλαισίου. Αν ένα μελίσσι έχει γόνο σε δύο ή τρία πλαίσια μέχρι τη μέση δεν προσθέτουμε επιπλέον πλαίσιο αλλά κάνουμε αναστροφή σε κάποιο ώστε να είναι αντικρυστά η γεννημένη πλευρά του ενός με την αγέννητη του άλλου. ΔΕΝ το κάνουμε αν ο γόνος δεν καλύπτει τουλάχιστον το μισό πλαίσιο ή αν δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός μελισσών.
Τέλος η προσθήκη πλαισίων είναι απαραίτητη όταν δεν υπάρχει χώρος ελεύθερος για να γεννήσει η βασίλισσα κατά προτίμηση αυτή την περίοδο σκούρων ακόμη και σφήνα στη μέση του γόνου στα μεγαλύτερα μελίσσια που έχουν 4 γόνους και πλέον.
ΔΕΝ τοποθετούμε στη μέση του γόνου άχτιστο πλαίσιο γιατί θα κόψουμε το μελίσσι στα δύο και στην πλευρά που δεν είναι η βασίλισσα το πιο πιθανό είναι να κάνει κελιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου