Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Η εξίσωση των μελισσιών

                Μετά από μία παρατεταμένη κακοκαιρία με βροχές, χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες και ακραίες μεταβολές επιτέλους ο καιρός βελτιώθηκε και θα θα παραμείνει καλός τουλάχιστον για το
επόμενο δεκαήμερο.
                Όλη η φύση παρουσιάζει μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη όπως και τα μελίσσια μας. Τις τελευταίες μέρες όμως ξύπνησαν και ξεκίνησαν δυνατά βοηθούμενα από τις γύρες το νέκταρ και φυσικά από τον ίδιο το μελισσοκόμο.
                Τώρα είναι η στιγμή της καταγραφής της δυναμικότητας του κάθε μελισσιού και όπου χρειάζεται να γίνει εξίσωση δηλαδή ενίσχυση των αδύναμων από τα δυνατά ώστε να γίνουν όλα περίπου ίδιας δυναμικότητας. Ο λόγος που πρέπει να κάνουμε αυτή την ενέργεια είναι να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα να αναπτυχθούν και να γίνουν όσο πιο παραγωγικά για την περίοδο της μελιτοφορίας διαφορετικά θα έχουμε μελίσσια αλλά όχι μέλι.
                Οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδύναμα μελίσσια είναι οι παρακάτω:
                        1.  Αλλαγή θέσης
                Ανταλλάσσουμε θέσεις μεταξύ δυνατών και αδύνατων μελισσιών ώστε οι συλλέκτριες από τα δυνατά να μπούνε στα αδύναμα. Η μέθοδος αυτή είναι άκοπη και ενισχύει άμεσα τα αδύναμα με συλλέκτριες ενέχει όμως τον κίνδυνο στα πολύ μικρά μελίσσια να επικρατήσουν οι ενισχύτριες και να σκοτώσουν τη βασίλισσα.
                        2. Ενίσχυση με πλαίσιο γόνου
                Από ένα δυνατό μελίσσι παίρνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο (προσέχουμε μην πάρουμε τη βασίλισσα) και όλες τις μέλισσες το ραντίζουμε με κάποιο μυρωδικό (τσίπουρο,κολώνια κλπ) και το τοποθετούμε στο αδύναμο μελίσσι. Οι μέλισσες δεν θα επιστρέψουν στη μητρική κυψέλη επειδή είναι παραμάνες (μικρής ηληκίας)  δεν έχουν βγει από την κυψέλη και δεν έχουν απομνημονεύσει συντεταγμένες.
                Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο χωρίς τις μέλισσες και να το τοποθετήσουμε στο πιο αδύναμο μελίσσι με την προϋπόθεση ότι το αδύνατο μπορεί να καλύψει το γόνο διαφορετικά τη νύχτα θα παγώσει και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
                        3. Ενίσχυση με παραμάνες μέλισσες
                Από ένα δυνατό μελίσσι παίρνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο (προσέχουμε μην πάρουμε τη βασίλισσα) και το τινάζουμε επάνω σε μία τάβλα μπροστά στο αδύναμο μελίσσι. Καπνίζουμε έντονα και οι μέλισσες επειδή είναι παραμάνες τρέχουν και χώνονται μέσα στην κυψέλη όπου είναι καλοδεχούμενες.
                Επαναλαμβάνω ότι η ενίσχυση των αδύναμων μελισσιών είναι σημαντική και πρέπει να γίνει από όλους τους μελισσοκόμους.
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου