Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί

               Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε μεγάλη ώθηση στα μελίσσια. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τη γυρεοσυλλογή αλλά και την τροφοδότηση από τον μελισσοκόμο είχαν ως
αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση του γόνου.
         Η παρέμβαση του μελισσοκόμου είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ρυθμό ανάπτυξης με την κατάλληλη τροφοδοσία αλλά και τους κατάλληλους χειρισμούς που κατά την άποψη μου είναι οι παρακάτω.
                Ενίσχυση αδύναμων μελισσιών: Απαραίτητος χειρισμός που δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ κόπο. Για το θέμα αυτό αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση.
               Αναστροφή πλαισίων: Εξίσου απαραίτητος αλλά και σημαντικός χειρισμός. Η βασίλισσα ξεκινά τη γέννα συνήθως στην μπροστινή πλευρά της κυψέλης σε 2-3 πλαίσια και σιγά-σιγά επεκτείνεται στον υπόλοιπο χώρο του πλαισίου. Αφού γεννήσει τουλάχιστον το μισό χώρο των πλαισίων αντιστρέφουμε το ένα από τα δύο ή το μεσαίο αν είναι τρία. Με τον τρόπο αυτό αναγκάζουμε τη βασίλισσα να γεννήσει και τον υπόλοιπο χώρο των πλαισίων σε πολύ συντομότερο χρόνο από τον κανονικό. ΔΕΝ το κάνουμε εφόσον δεν είναι γεννημένο τουλάχιστον ο ισός χώρος των πλαισίων.
                Προσθήκη πλαισίων: Δίνουμε έγκαιρα πλαίσια στα μελίσσια ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για γέννα και να μην περιφέρεται η βασίλισσα ψάχνοντας να βρει κελιά που ξεγονιάζουν για να γεννήσει. Ταυτόχρονα προσέχουμε ώστε να διατηρούμε σφιχτό το μελίσσι γιατί αν το απλώσουμε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προτιμάμε να δίνουμε σκούρα πλαίσια αυτή την περίοδο.
            Σφήνα πλαισίου στη μέση του γόνου: Αυτή τη διαδικασία την εφαρμόζουμε στην περίπτωση που το μελίσσι έχει τουλάχιστον τέσσερις. Χρησιμοποιούμε μόνον σκούρα πλαίσια και δίνονται στη μέση του γόνου συνδυαζόμενα με τροφοδοσία σιροπιού. Αυτή η ενέργεια ωθεί τη βασίλισσα να γεννήσει το πλαίσιο πολύ γρήγορα  και από ξύλο σε ξύλο χωρίς κενά.
               Τροφοδοσία: Οι ανάγκες του μελισσιού είναι μεγάλες για την εκτροφή του γόνου και εφόσον το ωθούμε να αυξήσει τη γέννα πρέπει να το βοηθήσουμε και στην τροφή. Ένα ζυμάρι όσο πιο καλής ποιότητας πρέπει να υπάρχει πάντα μέσα στο μελίσσι σε συνδυασμό πάντα με ικανή ποσότητα σιροπιού εμπλουτισμένου με κάποια βιταμίνη αλλά και με θυμόλη. Θα ακολουθήσει ανάρτηση για τη θυμόλη αλλά το μόνο που θα πω τώρα είναι η δοσολογία. Χρησιμοποιούμε 1 γραμμάριο θυμόλη σε σιρόπι 10 κιλών νερού με 10 κιλά ζάχαρη.
                Εύχομαι σε όλους να έχετε μία καλή ανάπτυξη.

















2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,
    Υπάρχει Έλληνας κατασκευαστής ξύλινων κυψελών dadant καθώς και πλαισίων- κεριών;Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν κατασκευαστές που μπορούν να φτιάξουν κυψέλες Dadant και παρελκόμενα αλλά και εταιρίες για κεριά. Έχω αναφερθεί σε κάποια άρθρα σε αυτά αλλά και σε εναλλακτικές προτάσεις. Περισσότερα σε προσωπική επικοινωνία μεσω mail ή τηλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή