Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Κυψέλη Dadant

                Οι καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο μεταβάλλονται. Βροχές, καταιγίδες, χιόνια, καύσωνες
εφανίζονται εκτός εποχής με αποτέλεσμα να μεταβάλλουν την ισοροπία και τη φυσιολογική εξέλιξη της φύσης. Τα ζώα και τα φυτά σοκάρονται και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις εκτός χρόνου μεταβολές αλλά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις  με επίπτωση στη φυσιολογική εξέλιξη τους. 
                 Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφήνουν ανεπηρέστη και τη μέλισσα. Τα ξαφνικά ξεσπάσματα του καιρού με βροχές, καταιγίδες ή καυσωνες άκαιρα, στην καλύτερη περίπτωση διακόπτουν και στη χειρότερη καταστρέφουν την μελιτέκκριση. Η συλλογή του νέκταρος γίνεται δύσκολη ή αδύνατη και το συλλεχθέν προϊόν δεν επαρκεί πολλές φορές ούτε για την εκτροφή του γόνου.
            Έτσι, οι μελιτεκκρίσεις έχουν περιοριστεί χρονικά και η μόνη δυνατότητα που έχει ο μελισσοκόμος εκμεταλλευτεί τις μικρές αυτές περιόδους είναι να φτιάξει και να διατηρήσει δυνατά μελίσσια.
                Ένας τρόπος για τη δημιουργία μεγάλων μελισσιών είναι και η χρήση κυψέλης Dadant την οποία αποκλειστικά χρησιμοποιώ αλλά και παροτρύνω όλους σας να το κάνετε.
                Κάθε χρόνο κάνω μία ανάρτηση με απολογισμό χρήσης της κυψέλης Dadant. Φέτος απλά θα πω κάποια πράγματα για τις εν λόγω κυψέλες προσπαθώντας να τονίσω τα υπέρ  τους
                 Κάθε πλασιο Dadant εχει συνολικά και στις δύο όψεις περίπου 8500 κελιά έναντι των 6500 που έχουν οι Langstroth. Αυτό βοηθά τη βασίλισσα να γεννά πιο γρήγορα άρα περισσότερα.
                 Σπάνια ανεβαίνει η βασίλισσα στον όροφο να γεννήσει αλλά και με βασιλικό διάφραγμα το αποτρέπει ο μελισσοκόμος γιατί ο χώρος στο γονοθάλαμο είναι επαρκής.
                 Ο μελισσοκόμος έχει να ελέγχει μόνο τη γονοφωλιά κερδίζοντας έτσι χρόνο.
               Ένα διόροφο μελίσσι με γονοθάλαμο Dadant είναι ίσο με ένα τριόροφο Langstroth με ότι αυτό σημαίνει.
             Τελευταίο και καλύτερο η ποσότητα του μελιού που χωράει στα παλίσια Dadant είναι περισσότερη με τα άλλα. Στο φετινό τρύγο με 12 πλαίσια Dadant γέμιζα 1 δοχείο όταν από τα άλλα χρειαζόταν 20.
                  Παρόλα αυτά ενώ οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν κυψέλες Dadant στην Ελλάδα, κατά το μεταβατικό στάδιο από τις αυτοσχέδιες στις τυποιοιημένες επικράτησαν  επειδή επιδοτήθηκαν από την τότε αγροτική τράπεζα οι Langstroth.
                 Είναι  απόλυτα  κατανοητό  ότι  οι  μεγάλοι  μελισσοκόμοι  είναι δύσκολο να κάνουν την αλλαγή αυτή σήμερα γιατί απαιτούν πρώτον ένα μεγάλο κόστος και δεύτερον θέλουν χρόνο και πολλή εργασία για τη μετατροπή.
                 Προτρέπω  όμως  τους  νέους  μελισσοκόμους  να  μελετήσουν  σχετικά  με την κυψέλη Dadant. Είμαι σίγουρος ότι θα γοητευτούν και θα  ξεκινήσουν με αυτή. Υπάρχουν βέβαια και οι δυσκολίες και αυτές έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εξευρεσης εξοπλισμού αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
               Κατά καιρούς έχω κάνει αναρτήσεις για κάποιες ιδιοκατασκευές εξοπλισμού, μετατροπής των κυψελών αλλά και εξευρεσης πλαισίων και φύλλων. Σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι πολύ καλλυμένος ως προς τα εξειδικευμένα υλικά και φυσικά θα δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες σε όποιον θελήσει να σχοληθεί.
                 Εύχομαι σε όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με κυψέλες Dadant ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Να θυμάστε ότι ο χρόνος της μελιτοέκκρισης μικραίνει κάθε χρόνο και το μέλι θα το φέρουν τα μεγάλα μελίσσια.
                
                
                
                

18 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά και σε σένα Σάκη
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
    Προσπαθώ να συγκεντρώσω τους Dadantχρήστες
    Από ότι φαίνεται είμαστε κάμποσοι αλλά σκόρπιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλη χρονια Γιαννη
      να επικοινωνησουμε καποια στιγμη
      αυτο ισχυει για ολους τους Dadant χρηστες
      τα στοιχεια μου ειναι στο μπλογκ

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα μετα το σχόλιο σας στην ορεινή μέλισσα ήθελα να μου πείτε πως δουλεύεται τις ντανταντ στο φθινοπωρινό πεύκο στο βελανίδι ιουλίου και στον έλατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα στο πευκο πάμε μονά μελίσσια στα έλατα και στη βελανιδια διπλα
      στο μπλογκ εχω διαφορα άρθρα που πιθανον καλυψουν καποια ερωτηματα
      σε διφορετικη περιπτωση το μειλ και το κινητο μου ειναι αναρτημενα

      Διαγραφή
  4. Για τον ανώνυμο που ενδιαφέρεται για το βαλανι και τον πεύκο ή έλατο με τις κυψέλες dadant.
    Στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να φτιάξει και να διατηρήσει δυνατα σμηνη απαλλαγμένα από ασθένειες και να βρίσκεται στον κατάλληλο χωρο και χρόνο για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι.
    Εδω κουμπόνι η dadant, γιατί έχει μεγαλύτερο τελάρο στον εμβρυοθάλαμο και για να το καταλάβουμε καλύτερα θα πω το εξής παραδειγμα:όταν έχουμε ένα τετράγωνο με πλευρά 20cm τότε η περίμετρος είναι 80cm και η επιφάνειά του 400cm2.Τωρα, εάν πάρουμε ένα κυκλο (η βασίλισσα γεννά ομόκεντρα) που έχει περίμετρο 80cm τότε η επιφάνεια θα είναι πάνω από 500cm2.Αυτο εκμεταλλεύεται η βασίλισσα στο τελάρο τύπου dadant και αναπτύσεται πιο γρήγορα.Δεν χρειάζεται να βγει στο πάτωμα για να γεννήσει.Εαν γεμίσει τον εμβρυοθάλαμο με γόνο τα μέλια τα πήρες και με το παραπάνω και να σε σίγουρος ότι θα έχεις ένα πολύ-πολύ δυνατό μελίσσι.
    Ελπίζω ότι κάθε χρόνο να γινόμαστε πιο πολλοί μελισσοκόμοι που ασχολούνται με τη dadant.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Γιάννη
    δεν υπολόγισα ποτέ τόσο λεπτομερως και αριθμητικά τη διαφορά αλλά αυτο που προέβαλα κα προβάλλω είναι ότι ''το μέγεθος μετράει''.
    Επειδή πίστεψα τη Dadant, εργαστηκα με αυτή με τις όποιες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και συνεχίζω χωρίς να έχω μετανοιώσει για κάτι.
    Θεωρώντας ότι είναι το πιο ιδανικό επιδιώκω τη συνεργασία όλων μας για να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να μεταφέρουμε και στους υπόλοιπους τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας προσπαθωντας λετσι να πεισουμε και άλλους να μας ακολουθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θωμά καλημέρα,θα μπορούσες να μου πεις τις διαστάσεις των πλαισίων τόσο του εμβρυοθαλάμου όσο και του ορόφου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιαννη στον εμβρυοθάλμο χρησιμοποιω πλαισια 29cm και στον οροφο τα Langstroth
    περισσοτερα στο mail ή στο τηλ
    ειμαστε πολλοι πρεπει να γνωριστουμε και να οργανωθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θωμά καλησπέρα,θα ήθελα να σου πω πως εγώ δουλεύω στον εμβρυοθάλαμο 30cm ύψος και στον όροφο ή το μικρό με 16cm ύψος ή όπως και συ τα Langstroth.
    Σε παρακολουθω να ξέρεις και περιμένω νέα όσον αφορά τη μελισσοκομία και πολύ περισσότερο για τις κυψέλες Dadant

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα επειδή εγώ δεν έχω πάρει ακόμη το πρώτο μου μελισση και το καθυστερω για να μάθω όσο μπορώ περισσότερα έχω διαβάσει για τις κυψέλες δεν βρίσκω πολλά πράγματα αν μπορείς να βοηθήσεις θα ήμουν ευγνώμων ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσορίζω το φίλο που ενδιαφέρεται να μπει στο χώρο της μελισσοκομίας. Εδώ αναφέρονται γενικά περί κυψελών και χειρισμών. Ότι πληροφορία επιπλέον θέλεις πάρε στο 6989825036

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα εύχομαι καλά μέλια σε όλους επειδή κι εγώ καθυστερω την αγορά των πρώτων κυψελών μου για να μάθω όσο περισσότερο για τις dadant η βοήθεια σας είναι πολύτιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας, έχω 2 ερωτήσεις καί εάν γνωρίζει κάποιος φίλος ν μου απαντήσει.
    1. Πώς χτίζονται οι πρώτες κηρηθρες dadant,και για γονοφωλια,και για μισό μελιτοθαλαμο.
    2. Αν είναι καλές οι πλαστικές κηρηθρες.Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοσωρίζω τον άγνωστο φίλο
      Αφού μεταφέρουμε ένα μελίσσι σε κυψέλη Dadant τοποθετούμε αριστερά και δεξιά του γόνου πλαίσια Dadant για χτίσιμο όπως και σε Lagstroth. Απαραίτητη είναι η έντονη νεκταροέκκριση ή και τροφοδοσία με σιρόπι.
      Πλαστικές κηρήθρες δεν έχω χρησιμοποιήσει αλλά κατά την άποψη μου δεν είναι καλύτερες από το κερί.
      Για ότι χρειαστείς ή χρειαστεί κάποιος φίλος το μέιλ και το κινητό μου είναι διαθέσιμα

      Διαγραφή
  12. Χαίρετε και καλή σας χρόνια ρε παιδιά.. Όλοι να έχετε καλές σοδιες φέτος εύχομαι και δυνατά Μελίσσια... Θα ήθελα να ρωτήσω για τις Νταντάντ κάποιος που τις χρησιμοποιεί αν μπορεί να μου δώσει κάποιο τηλέφωνο να επικοινωνήσω εγώ μαζί του... Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Βασίλη και χρόνια πολλα για τη γιορτη σου. Μάλλον δεν πρόσεξες ότι σε πιο προηγούμενο σχόλιο υπάρχει το τηλ μου. 6989825036 κάλεσε ή στείλε μνμ

      Διαγραφή