Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μελισσοκομία. Κόστος και Κέρδος. Αξίζει να ασχοληθεί κανείς?

          Η κρίση των τελευταίων ετών αναγκάζει πολλούς συνανθρώπους μας αναζητώντας
εναλλακτικές για εισόδημα ή για συμπλήρωση οτυ εισοδήματος τους να στραφούν στη
μελισσοκομία. Οι λόγοι που ωθούν όλους αυτούς είναι ότι η μελισσοκομία αφενός δεν απαιτεί την ύπαρξη κάποιου ιδιόκτητου χώρου για την άσκηση της και αφετέρου η προσδοκία για άμεσο κέρδος.           
               Η άγνοια του αντικειμένου από τους περισσότερους ως προς το χρόνο απασχόλησης, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και η ιδιομορφία του αντικειμένου - γιατί πρόκειται για ιδιόμορφο ζωντανό οργανισμό - αναγκάζει το μεγαλύτερο μέρος των νεοεισερχομένων να εγκαταλείψουν τη μελισσοκομία επωμιζόμενοι τουλάχιστον ένα μικρό οικονομικό κόστος.
              Στόχος της σημερινής ανάρτησης είναι να ενημερώσει τους υποψήφιους μελισσοκόμους όσο το δυναρόν καλύτερα ώστε αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα για το τι προσπαθούν να κάνουν.
                Για να γίνει κανείς μελισσοκόμος απαιτούνται τουλάχιστον τα παρακάτω ως βάση:
                        1. Απουσία αλλεργίας
            Αυτό  διαπιστώνεται  εύκολα με την  επίσκεψη  σε έναν  αλλεργιολόγο  για  έλεγχο. Σε περίπτωση αλλεργίας είναι απαγορευτικό προσωρινά λόγω κινδύνουν απώλειας ζωής και μέχρι την ολοκλήρωση αγωγής που θα ακολουθηθεί κατόπιν οδηγιών του ιατρού για διόρθωση του προβλήματος.
                        2. Η αγάπη για τη μέλισσα
                Η μέλισσα δεν είναι γάτα ή σκύλος ή κάποιο άλλο κατοικίδιο και δεν καθοδηγείται. Δεν γνωρίζει αφεντικά.
                        3. Γνώση της βιολογίας και του τρόπου λειτουργίας
                Αφού συνυπάρχουν οι παραπάνω λόγοι πρέπει ο υποψήφιος να μελετήσει τη βιολογία και τον τρόπο λειτουργίας της μέλισσας. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι παρά μόνον να γνωρίζει τι θέλει και τι πρέπει στο σωστό χρόνο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολύ μελέτη και αντίστοιχη πρακτική.
                        4. Οικονομική βάση
                Για το ξεκίνημα της μελισσοκομίας απαιτείται κάποιο κεφάλαιο. Αυτό έχει να κάνει με τον μελισσοκομικό εξοπλισμό (καπνιστήρι, κουκούλα κλπ) αλλα και με την απόκτηση κυψελών και φυσικά του ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον είναι και το κόστος συντήρησης αλλά και ανάπτυξης των λεισσοσμηνών.΄Ολο αυτό θα έλεγα ότι απαιτεί ένα κόστος περίπου των 2000 ευρώ για 5 κυψελες με μελίσσια για ξεκίνημα.
                        5. Υπομονή
              Το κέρδος δεν είναι αυτό που θα έρθει από την πρώτη στιγμή. Απαιτείται να περάσουν κάποια χρόνια ώστε να μπορέσει κάποιος να φτιάξει μία μελισσοκομική  μονάδα γιατί πρέπει τα χρήματα που θα έρχονται σαν κέρδος να επενδύονται για την αύξηση της μονάδας.
                   Ελπίζω να μπόρεσα μέσα από τις λίγες αυτές γραμμές να σας ενημερώσω όσο πιο σφαιρικά γινόταν. Δεν έχω παρά να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους συναδέλφους καλή επιτυχία παροτρύνοντας όλους σας να ξεκινήσετε με κυψέλες Dadant που χρησιμοποιώ και πιστεύω σε αυτές.
                Για περισσότερες πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα είμαι διαθέσιμος για όλους.

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου