Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

2ο βάρεμα του πεύκου στη Βόρεια Εύβοια

                Καταρχήν να πω οτι αναφέρομαι στη Βόρεια Εύβοια επειδή εκεί δραστηριοποιούμαι, εκεί έχω τη ζυγαριά και τα μελίσσια και έτσι έχω ολοκληρωμένη άποψη. Η Εύβοια είναι μία μεγάλη
έκταση που το πεύκο δίνει τοπικά και όχι στον ίδιο χρόνο και σε ότι αναφέρομαι αφορά μόνον τη συγκεκριμένη περιοχή και σε καμμία περίπτωση το σύνολο. Κάποιο συνάδελφοι έχουν τοποθετήσει δείκτες με ζυγαριές σε άλλα σημεία και όταν και εφόσον υπάρχουν εξελίξεις θα ενημερώσω.
             Το 1ο βάρεμα στη βόρεια Εύβοια τέλειωσε περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου. Τα δικά μου μελίσσια απέδωσαν κάτι περισσότερο από 10 κιλά κατά μέσο όρο. Για την ιστορία και την εμπειρία να πω ότι προς το τέλος Αυγούστου και μετά από βροχή εκοψε για 2-3 μέρες το πεύκο και οι βασίλισσες άρχισαν να γεννάν αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκλινησε πάλι δίνοντας μέχρι και 1,5 κιλό την ημέρα και τα μελίσσια πέταξαν έξω τα αβγά για να βάλλουν τα μέλια.
              Μετά τον τρύγο δόθηκαν κενά πλαίσια και τροφή στα μελίσσια και με τη βοήθεια του αρκουδόβατου και της ακονιζιάς ξεκίνησαν οι γόνοι. Μάλιστα ο αρκουδόβατος λόγω των βροχών που έπεσαν έδινε πολύ γύρη και πολύ νέκταρ μέχρι που τα μελίοσσια κατάφεραν να αποθηκεύσουν σημαντικές ποσότητες.
                Όλα αυτά μέχρι τις 23-24 του μήνα. Στη συνέχεια οι ισχυροί βοριάδες και κατόπιν οι βροχές τα εκλεισαν μέσα με αποτέλεσμα να έχουν αρνητικά αποτελέσμα. Από τη δευτέρα οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και ελπίζω να συνεχίσει να δίνειο αρκουδόβατος αλλά να ξεκινήσει και το 2ο βάρεμα του πεύκου.
                   Νεότερα την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου