Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Θερμομόνωση Κυψελών

              Κατά την χειμερινή περίοδο επιβάλλεται η θερμομόνωση των κυψελών μας για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια μελισσών αλλά και μικρότερη κατανάλωση τροφών.
         Σε διάφορα σάιτ αναφέρονται πολλές μέθοδοι προστασίας που επινοούν συνάδελφοι μελισσοκόμοι και τις παρουσιάζουν για την ενημέρωση μας. Η κάθε μία από αυτές έχει τα υπέρ και τα κατά ως προς τον  βαθμό προστασίας στο κρύο, δυσκολίας στη χρήση, αντοχής στο χρόνο αλλά και ως προς το κόστος.
               Εγώ θα σας παρουσιάσω έναν τρόπο με υλικό εύκολο στη χρήση με μεγάλη θερμομονωτική δυνατότητα αλλά και με χαμηλό σχετικά κόστος χωρίς να θέλω να κρίνω ή να μηδενίσω την προσπάθεια και την παρουσίαση κανενός. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και το καθετί που ο καθένας επινοεί ή χρησιμοποιεί εξαρτάται και από το μεγεθος της μελισσοκομικής του μονάδας.
              Το υλικό λοιπόν στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι άλλο από την ανακλαστική μεμβράνη. Είναι ένα υλικό σε μορφή σάντουϊτς με αλουμινόφυλλο στις δύο επιφάνειες του και ενδιάμεσα νάυλον με φυσαλλίδες. Και οι δύο πλευρές του είναι ίδιες και έχουν ανακλαστική δυνατότητα περίπου στο 95%.
             Το συγκεκριμένο υλικό πωλείται σε ρολό πλάτους 120cm και μήκους 50m. Το κόστος του είναι περίπου στα 180 ευρώ ολόκληρο το ρολό. Έχω δει σε καταστήματα στο ίντερνετ να πωλείται και σε κομμάτια του ρολού αλλά λίγο πιο ακριβά.
                Ο τρόπος χρήσης του είναι πολύ απλός σε κυψέλες με ανοιχτό πάτο ενώ λίγο πιο δύσκολος στις κυψέλες με κλειστό πάτο. Για κάθε κυψέλη θα χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι 60cm*47cm. 
            Στις κυψέλες με ανοιχτό πάτο αφού αφαιρέσουμε τα πλαίσια που δεν χρειάζονται και τοποθετήσουμε φελιζόλ είτε στη μία πλευρά είτε και στις δύο και την τροφή επάνω στα πλαίσια τοποθετούμε το υλικό μεταξύ κυψέλης και καπακιού και κλείνουμε τους συνδετήρες. Έτσι κλείνουμε αεροστεγώς την κυψέλη ώστε να μην έχει απώλεια θερμοκρασίας αλλά ταυτόχρονα αποτρέπουμε και την είσοδο νερών από την πάνω πλευρά. Η ανανέωση του αέρα μεσα στην κυψέλη γίνεται από τον ανοιχτό πάτο.
                Στις κυψέλες με κλειστό πάτο τοποθετούμε το υλικό επάνω στα πλαίσια μέχρι την άκρη της κυψέλης στο μπροστινό μέρος και όσο περισσεύει το διπλώνουμε προς τα κάτω ώστε να αγκαλιάζει τα πλαίσια και τοποθετούμε στη συνέχεια το/τα φελιζόλ. Η διάσταση των 47-48cm αφήνει στο πίσω μέρος των πλαισίων ένα κενό 1-2 cm για τον αερισμό και αποβολή της υγρασίας. Στο επάνω μέρος των πλαισίων στο κέντρο ανοίγουμε μία τρύπα και τοποθετούμε την τροφή.
             Τέλος να πω ότι το κόστος αν αγοράσουμε ρολό είναι λιγότερο από ένα ευρώ ανά μελίσσι ενώ το υλικό αυτό μπορούμε μετά την αφαίρεση την άνοιξη να το αποθηκεύσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε τον επόμενο χειμώνα.
               Παρακάτω θα παραθέσω κάποιες φωτογραφίες με το υλικό αλλά και τη χρηση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου