Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Κρύο, καιρός για......κουβέρτα

                Είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και ο καιρός ακόμη είναι σε ανεκτά επίπεδα από πλευράς θερμικρασίας. Από την επόμενη εβδομάδα όμως έρχονται βροχές και η θερμοκρασία πέφτει. Όπως
εμείς φροντίζουμε να σκεπαστούμε με κουβέρτα κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και για τα μελίσσια μας.
                Η προστασία από το κρύο κρίνεται απαραίτητη αφενός για να προστατέψουμε τα πιο μικρά και αδύναμα μελίσσια αλλά και να βοηθήσουμε τα πιο δυνατά να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ένας επιπλέον λόγος είναι και οι λιγότερες ποσότητες τροΦών που θα απαιτηθούν έχοντας έτσι και ένα μικρό οικονομικό όφελος.
                Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προφύλαξη των μελισσιών είναι πολλά. Το πιο απλό είναι το κηρόπανο που δεν είναι τίποτε περισσότερο από ενα κομμάτι υφασμα που τοποθετούμε επάνω στα πλαίσια συγκρατώντας κατά ενα μέρος την απώλεια της θερμοκρασίας.
                Αντί αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πιο ενισχυμένο ύφασμα, φελιζόλ ή την ανακλαστική μεμβράνη την οποία χρησιμοποιώ προσωπικά και θα αναφερθώ πιο κάτω αναλυτικά. Σημασία έχει ότι όποιο υλικό και αν χρησιμοποιήσουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον εξαερισμό της κυψέλης ώστε να μην συγκεντώνεται υγρασία.
                Ας αναλύσω τώρα την ανακλαστική μεμβράνη. Είναι ένα σάντουτς με αλουμινόχαρτο από τις δύο πλευρές και στη μέση νάυλον με φυσαλλίδες. Το δυνατό του σημείο σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι η αντανάκλαση. Έχει την ιδιότητα να αντανακλά το 95% της θερμοκρασίας.
                Ο τρόπος χρήσης του είναι απλός.
                            Σε κυψέλες με ανοιχτό πάτο τοποθετούμε ένα κομμάτι 50Χ50cm μεταξύ κυψέλης και καπακιού χωρίς να αφήνουμε κανένα σημείο εξαερισμού.
                              Σε κυψέλες με κλειστό πάτο χρησιμοποιούμε ένα αντίστοιχο κομμάτι φροντίζοντας όμως να αφήσουμε στο πίσω μέρος των πλαισίων ένα σημείο εξαερισμού για την αποβολή της υγρασίας.
               Κάτω από τη μεμβράνη τοποθετούμε την τροφή για το χειμώνα ώστε να διατηρείται μαλακή από τη θερμοκρασία αλλά και από την ανερχόμενη υγρασία.
                Τέλος να πω ότι πρέπει να αφήσουμε στο μελίσσι πλαίσια με μέλι για το χειμώνα γιατί όταν οι θερμοκρασίες είναι αρνητικές το μελίσσι δεν ανεβαίνει μέχρι την τροφή ακόμη και αν ακουμπάει στα πλαίσια.

ΚΑΛΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ






   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου