Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μελιτοεξαγωγέας Dadant (Ιδιοκατασκευή)

                Πλησιάζει ή ώρα για τρύγο. Κάποιοι ίσως έχουν κάνει. Όπως κατ΄ επανάλειψη έχω πει υπάρχει πρόβλημα με κάποια ειδικά εργαλεία που χρειαζόμαστε οι χρήστες Dadant και που δεν μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο και αναγκαστικά καταφεύγουμε σε ιδιοκατασκευές.
                Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι και ο μελιτοεξαγωγέας. Πολλοί χρήστες Dadant με παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν πως θα βγάλουν το μέλι. Σε όλους για ξεκίνημα προτείνω μία αυτοσχέδια κατασκευή. Παραθέτω φωτό και ακολουθεί ανάλυση.


          
              Πρόκειται για μια απλή κατασκευή που όποιος διαθέτει ηλεκτροκόλληση και λίγες γνώσεις κατασκευών μπορεί να το κάνει. Αποτελείται από εναν άξονα ανοξείδωτο (μέχρι 12mm για να μπαίνει στο τσοκ του δράπανου) δύο σχάρες ψησίματος για να γίνει το καλάθι των κηρηθρών και μια λεπτή βέργα ανοξείδωτη για τις συνδέσεις μεταξύ τους.
         Χρειαζόμαστε ένα βαρέλι (ανοξείδωτο ή πλατικό κατάλληλο για τρόφιμα) διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών. Στον πάτο και στο κέντρο ανοίγουμε μία τρύπα και τοποθετούμε εσωτερικά ένα μουφάκι 3/4 της ίντσας και το συγκρατούμε με μία τάπα εξωτερικά (και τα δύο ανοξείδωτα). Μέσα στο μουφάκι ρίχνουμε μία μπίλια μεταλλική για να πατάει ο άξονας. Στο επάνω μέρος του βαρελιού τοποθετούμε μία λάμα και τη συγρατούμε στο βαρέλι. Ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση για να περάσει ο άξονας και η κατασκευή είναι έτοιμη για χρήση.
                Η περιστροφή μπορεί να γίνει με ένα δράπανο αρχικά ή αν θελουμε κάτι μόνιμο θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση είτε μηχανισμού χειροκίνητου είτε μοτέρ. Το κόστος των σιδηρικών και εξαρτημάτων είναι περίπου 40-50 ευρώ εκτός του βαρελιού και του μηχανισμού κίνησης και ο χρόνος κατασκευής που απαιτείται δεν είναι μεγάλος.
                Για οποιδήποτε απορία ή επιπλέον πληροφορία ενοείται ότι είμαι διαθέσιμος.
                Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν και φυσικά καλά μέλια.
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου