Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Περτούλι - στην καρδιά του Έλατου

    Επίσκεψη στο Περτούλι στις 28 Μαρτίου. Ο ουρανός συννεφιασμένος. Οι κορυφές χιονισμένες. Τα δέντρα άρχισαν σιγά-σιγά να ζωντανεύουν. Κάποια λουλουδάκια άνθισαν. Τα έλατα καταπράσινα.

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Μeλισσοκομικές Ευκολίες

    Όλοι μας αναζητούμε πολλές φορές κάποια εργαλεία, εξαρτήματα ή τρόπους που θα κάνουν πιο εύκολη και πιο γρήγορη την επιθέωρηση, την τροφοδοσία ή κάποια άλλη δραστηριότητα μας στο μελισσοκομείο μας. Είναι πολλά τα παραδείγματα συναδέλφων που παρουσιάζουν μέσα από κάποιο σάιτ κάποια πατέντα ή μεθοδολογία με σκοπό την μείωση του χρόνου απασχόλησης, την μικρότερη δυνατή ενόχληση των μελισσιών αλλά και την μείωση του οικονομικού κόστους.
    Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρουσιάσω σήμερα όχι δικές μου πατέντες αλλά δύο τάπες που κυκλοφορούν στην αγορά και βοηθούν το έργο του μελισσοκόμου. 
    Το ένα εξ αυτών είναι η γνωστή στους περισσότερους από εμάς τάπα τροφοδοσίας. Η τάπα που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα τοποθετείται στο καπάκι της κυψέλης και χρησιμότητα της είναι στο να τροφοδοτούμε με σιρόπι τα μελίσσια χωρίς να τα ενοχλούμε ανοίγοντας το καπάκι αλλά και να κερδίσουμε περισσότερο από το μισό χρόνο που θα απαιτούνταν. Η τοποθέτηση είναι απλή. Με ένα ποτηροτρύπανο διαμέτρου ίσου με την τάπα, που προσαρμόζουμε στο δράπανο, ανοίγουμε μία τρύπα στο καπάκι στο σημείο που βάζουμε το πιατάκι ή τον τροφοδότη, τοποθετούμε την τάπα στην επάνω πλευρά και βιδώνουμε τη βίδα στη μέσα πλευρά και είναι έτοιμη για χρήση. Τις πιο παλιές τάπες έπρεπε να τις στερεώσουμε με βίδα και από την κάτω πλευρά να τοποθετήσουμε πλέγμα. Εκείνο που απαιτείτα είναι η προσοχή από μέρους μας ως προς την ποσότητα του σιροπιού που δίνουμε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε αν καταναλώθηκε ή όχι.


    Η δεύτερη τάπα είναι αυτή που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες και την τοποθετούμε στον όροφο. Η τοποθέτηση της γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο με ποτηροτρύπανο στην επάνω πλευρά του ορόφου δεξιά ή αριστερά και στερεώνεται με τέσσερις μικρές ξυλόβιδες. Διαθέτει πορτάκι που λειτουργεί σαν σανίδα πτήσης όταν είναι ανοιχτό και κλείνει κατά τις μετακινήσεις. Το πορτάκι αυτό λειτουργεί ως δεύτερη είσοδος που απαιτείται όταν χρησιμοποιούμε βασιλικό διάφραγμα αλλά και όταν δεν χρησιμοποιύμε για την αποσυνφόρηση του σωνψστισμού στην είσοδο. 
Το κόστος απόκτησης τους είναι περίπου στα 2 ευρώ για την τάπα τροφοδοσίας και λιγότερο από ένα ευρώ του πατώματος. Η απόφαση δική σας.

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Κυψέλη Dadant..........συνέχεια

     Η άνοιξη άρχισε ημερολογιακά με τα όποια προβλήματα του καιρού που δεν έχει σκοπό να στρώσει. Ωστόσο τα μελίσια έχουν ανοίξει γόνους και τα δυνατά προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Οι

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Εξίσωση μελισσιών

    Η ανάπτυξη των μελισσιών έχει αρχίσει. Από τον Ιανουάριο η βασίλισσα σιγά σιγά άρχισε τη γέννα. Οι πρώτες μέλισες εκκολάφτηκαν και αντικατέστησαν τις χειμερινές που έδωσαν τον εαυτό

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Κερήθρες

    Οι κερήθρες είναι μετά τις κυψέλες και τον πληθυσμό των μελισσών ένα άλλο εξίσου σημαντικό κεφάλαιο του μελισσοκόμου γιατί εκτός από το χρόνο και τον πληθυσμό που πρέπει να απασχοληθεί για να κτιστούν απαιτούνται και περίπου 8 κιλά για μέλι που πρέπει να καταναλωθεί για να παραχθεί 1 κιλό κεριού, άρα επιπλέον κόστος. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να συντηρήσουμε την περίοδο που αφαιρούμε από τα μελίσσια τις κερήθρες και τις αποθηκεύουμε? Εδώ λοιπόν θα αναλύσουμε τις μεθόδους συντήρησης.
   Ο μεγάλος εχθρός των κερηθρών είναι ο κηρόσκωρος. Είναι ικανός να κάνει τις κερήθρες σκόνη και να μείνει το τελάρο με το σύρμα. Ποιοι είναι όμως οι φυσικοί εχθροί του κηρόσκωρου? Η απάντηση είναι το φως και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θερμοκρασίες κάτω των +10 βαθμών αδρανοποιείται. Για το λόγο αυτό προγραμματίζουμε να αφαιρεσουμε τις κερήθρες αφούν χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες και μετά να ασχοληθούμε με την συντήρηση τους.
    Πιο παλιά χρησιμοποιούσαν τη ναφθαλίνη αλλά άφηνε κατάλοιπα στο μέλι και σταμάτησε η χρήση της. 
    Μία άλλη μέθοδος είναι η χρήση θειαφού που και αυτή αφήνει κατάλοιπα στο μέλι και απαγορεύεται η χρήση του στην βιολογική μελισσοκομία. Ο τρόπος χρήσης είναι ο εξής:
    Τοποθετούμε τις κερήθρες σε ορόφους και καλύτερα είναι να τοποθετήσουμε 8 ή 9 σε κάθε όροφο αραιωμένες και τοποθετούμε τους ορόφους σε ντάνες των 5-6. Στον επάνω όροφο τοποθετούμε ένα πιατάκι με μία μικρή ποσότητα θειαφιού το οποίο ανάβουμε φωτιά. Στη συνέχεια τοποθετούμε έναν κενό όροφο με καπάκι. Οι θυρίδες του καπακιού να είναι σφραγισμένες με ταινία καθώς και το πορτάκι της κυψέλης στη βάση. Ο καπνός διαχέεται στο σύνολο των ορόφων και προστατεέυει από τον κηρόσκωρο. Απαιτείται επανάληψη της διδικασίας μία φορά το μήνα εφόσον οι θερμοκρασίες είναι πάνω από +10 βαθμούς.
    Μία δεύτερη μέθοδος είναι να τοποθετήσουμε τις κερήθρες ανά 7 σε κάθε όροφο και σε ντάνες αλλά μεταξύ των ορόφων τοποθετούμε ένα μικρό παρέμβασμα ώστε να μην εφαρμόζουν και να επιτρέπουν στον αέρα και το φως να εισέρχονται. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις ντάνες των ορόφων στο μελισσοκομείο αφού προστατεύσουμε με ένα δίχτυ την είσοδο των μελισσών. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε βόρειες περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και με έναρξη αργά το φθινόπωρο.
   Μία τρίτη μέθοδος απόλυτα βιολογική αλλά που απαιτεί χρόνο και ένα μικρό κόστος είναι η κατάψυξη. Τοποθετούμε τις κερήθρες σε ένα καταψύκτη στους -20 για 2-3 μέρες και στη συνέχεια τις αποθηκεύουμε σε ορόφους με σφραγισμένες τις θυρίδες εξαερισμού και το πορτάκι της κυψέλης. Επειδή όμως οι καταψύκτες έχουν χωρητικότητα από 50-100 κερήθρες πρέπει να απασχολούμαστε κάθε 2-3 μέρες με τις κερήθρες και ανάλογα με τον αριθμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εδώ να σημειώσω συμπληρωματικά ότι από έρευνες που έχουν διεξαχθεί βρέθηκε ότι για να υπάρχει απόλυτη επιτυχία πρέπει να μείνουν στον καταψύκτη 10 μέρες (βρέθηκαν αβγά κηρόσκορου ικανά μέχρι και 9 μέρες μετά την κατάψυξη).
    Παρότι είμαστε σε μία περίοδο που έχουμε αρχίσει να προσθέτουμε κερήθρες στα μελίσσια και όχι να αφαιρούμε θεωρώ ότι οι οδηγίες που αναφέρω παραπάνω είναι χρήσιμες ακόμη και αυτή τη χρονική στιγμή. Σχεδόν όλοι έχουμε κερήθρες αποθηκευμένες από το φθινόπωρο οι οποίες και χωρίς να έχουμε κάνει κάποια συντήρηση διατηρούνται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Οι θερμοκρασίες όμως έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σιγά-σιγά και θα συνεχίσουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τον κηρόσκωρο. Όσοι λοιπόν έχετε κάνει χρήση του θειαφιού θα πρέπει να επαναλάβετε τη χρήση του και όσοι δεν έχουν κάνει κάποια πρόληψη μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία από τις παραπάνω μεθόδους.
    Εύχομαι σε όλους καλή ανάπτυξη αρχικά και καλά μέλια στο επόμενο χρονικό διάστημα.