Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κυψέλη Dadant..........συνέχεια

     Η άνοιξη άρχισε ημερολογιακά με τα όποια προβλήματα του καιρού που δεν έχει σκοπό να στρώσει. Ωστόσο τα μελίσια έχουν ανοίξει γόνους και τα δυνατά προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Οι
τροφές καταναλώνονται γρήγορα γιατί τα μελισσόπουλα περιμένουν με το στόμα ανοικτό για να τραφούν. Οι μελισσοκόμοι τρέχουν και αυτοί να ολοκληρούσουν τις εργασίες τους στην αποθήκη.
    Μία από αυτές τις εργασίες για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν την διατήρηση των προσαρμοσμένων στα ελληνικά μεγέθη κυψελών Dadant είναι η μετατροπή των υπαρχόντων κυψελών Langstroth. Για τον τρόπο μετατροπής των κυψελών θα αναφερθώ σήμερα με εικόνες και παραδείγματα αλλά πριν θα ξεκινήσω με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.
    Η κυψέλη Dadant όπως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον εμπνευστή της είναι περίπου τετράγωνη (51εκ.Χ48εκ.) έχει 12 πλαίσια και βάθος γονοθαλάμου 31εκ. Η λειτουργία της βασίζεται στο σκεπτικό να υπάρχει επαρκής χώρος για τη γέννα της βασίλισσας και να μην απαιτείται όροφος σαν γονοθάλαμος. Επιπλέον το μεγαλύτερο βάθος βοηθά τη βασίλισσα στην κυκλική γέννα που ακολουθεί.
    Όσοι θα ξεκινήσουν τώρα την ενασχόληση τους με την μελισσοκομία μπορούν εξαρχής να προμηθευτούν κυψέλες Dadant, όσοι όμως έχουν ξεκινήσει για να μην αχρηστεύσουν τις υπάρχουσες κυψέλες μπορούν να τις μετατρέψουν ως προς το βάθος σε κυψέλες τύπου Dadant. Αυτό που απαιτείται είναι μία προσθήκη 7εκ. στο επάνω μέρος του γονοθαλάμου ή στο κάτω εφόσον οι κεψέλες μας είναι με κινητό πάτο. Την προσθήκη αυτή μπορούμε είτε να την προμηθευτούμε από έναν ξυλουργό ή για όσους ασχολούνται με ξυλουργικά μπορούν να τις κατασκευάσουν μόνοι τους.  
    Εγώ κόβω στα δύο μισοπατώματα (14εκ.) και έχω άμεσα δύο προσθήκες. Τη μία που έχει την πατούρα την τοποθετώ σε κυψέλη με σταθερό πάτο και την άλλη σε κυψέλη με κινητό πάτο στο κάτω μέρος αφού προσαρμόσω τα κλειδιά. Έτσι με αυτό τον απλό τρόπο και με μικρό σχετικά κόστος ανά κυψέλη. Στη φωτό φαίνονται οι δύο προσθήκες τοποθετημένες σε κυψέλη.




    Στη συνέχεια πρέπει να αγοράσουμε τα πλαίσια και τα κεριά. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής πρέπει να τα αγοράσουμε. Εδώ το κόστος είναι λίγο παραπάνω ειδικότερα για τα πλαίσια. Ενώ δεν έχουν ούτε το διπλάσιο υλικό αλλά ούτε την διπλάσια εργασία έχουν διπλάσια τιμή με τα συμβατικά. Τα κεριά είναι στην τιμή αναλογικά με το μέγεθος τους. Στις παρακάτω φωτό φαίνεται στη μία ένα πλαίσο Dadant και στην άλλη σε σύγκριση με πλαίσιο Langstroth. Για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους θα αναφερθούμε σε αριθμούς. Το φύλλο κεριού  Langstroth έχει περίπου 6200 κελιά και στις 2 πλευρές του και το αντίστοιχο Dadant 8500.





    Στη φωτό παρακάτω φαίνεται η κυκλική γέννα της βασίλισσας (αν και δεν ξεκίνησε από το κέντρο). Τα ασφράγιστα κελιά έχουν αυγά ή ανοιχτό γόνο. Συνολικά το πλαίσιο αυτό έχει περίπου 6000 γόνο επί 4 πλαίσια γόνο που έχει το μελίσσι μας κάνουν περισσότερο από 20000 μέλισσες που σε 20 μέρες που θα ολοκληρωθεί η εκκόλαψη του θα πάρει όροφο ή θα γίνει παραφυάδα (το πιθανότερο).




      Αφού μετατρέψουμε την κυψέλη πρέπει να κάνουμε την μετάγγιση του μελισσιού. Ένας τρόπος είναι να μεταγγίσουμε το μελίσσι όπως είναι με τα πλάισια Langstroth και να προσθέτουμε πλαίσια Dadant με φύλλο κεριού να το χτίσουν και να το γεννήσει η βασίλισσα. Ταυτόχρονα μεταφέρουμε στην άκρη ένα Langstroth με γόνο για να ξεγονιάσει και να το αφαιρέσουμε αργότερα ή το αφαιρούμε έμεσα και ενισχύουμε κάποιο αδύνατο μελίσσι μας.
    Ο δεύτερος τρόπος είναι να μεταφέρουμε στην νέα κυψέλη ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο και να τινάξουμε μέσα όλο τον πληθυσμό (ενοείται με τη βασίλισσα) και να τοποθετήσουμε πλαίσια Dadant με φύλλα κερί ίσα σε αριθμό με το μισό του αριθμού των πλαισίων που πατούσε στην προηγούμενη κυψέλη (για 10άρι μελίσσι τοποθετούμε 5 πλαίσια). Ταϊζουμε καθημερινά το μελίσσι με σιρόπι 1:1 (από 1-2 κιλά) και σε μία εβδομάδα περίπου έχουμε όλα τα πλαίσια κτισμένα. Τα πλαίσια langstroth με γόνο τα μοιράζουμε σε αδύνατα μελίσσια.
    Στις μελιτοφορίες βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και από επάνω μισοπατώματα ή κανονικά πατώματα. Εγώ θα χρησιμοποιήσω πατώματα 3/4 (19εκ) με 10 πλαίσια και με 9 πλαίσια δοκιμαστικά.
    Τον γονοθάλαμο δεν τον τρυγάμε. Αφαιρούμε το φθινόπωρο 2-3-4 πλαίσια τα πιο παλιά για να πάρουμε τυχόν μέλι που έχουν και να τα αντικαταστήσουμε με νέα τον επόμενο χρόνο.
    Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατατοπιστικός. Επιπλέον παροτρύνω ειδικότερα τους νέους που έχουν ακόμη μικρό αριθμό κυψελών αλλά και διάθεση να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη αλλά να ακολυθήσουν την Dadant για δικό τους όφελος τους εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη μετατροπή τους. Εγώ σε επόμενα άρθρα θα μεταφέρω εικόνες από τα μελίσσια κατά τη διλαρκεια της ανάπτυξης αλλά και κατά τη διάρκεια των μελιτοφοριών. Επιπλέον είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε πληροφορία. 
 Πληροφορίες   fillonbees@gmail.com

4 σχόλια:

  1. πολύ ωραία τα λες Θωμά!!!
    Όμως βλέπεις τί δυσκολίες υπάρχουν όσον αφορά τον εξοπλισμό dadant. Οι επαγγελματίες κατασκευαστές (κυψέλες και κεριά) είναι "μη μου τους κύκλους τάραττε" . Αν όμως ξεκινήσει κάποιος τότε θα τρέξουν όλοι.
    Από την άλλη οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι διστάζουν την μετετροπή σε dadant γιατί τα κοστολόγια είναι τεράστια ,κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν και αυτοί σταδιακά. Οι νέοι όλο και πιο πολύ πλησιάζουν την dadant γιατί είναι στο ξεκίνημα.
    Το μέλλον όμως ανήκει στις ντα(ρ)ντάνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάκη το θέμα είναι να πειστούν οι νέοι κυρίως μελισσοκόμοι (γιατί οι παλιοί δύσκολα αλλάζουν) ότι το μέλλον και το όφελος της μελισσομίας είναι η Dadant. Τότε θέλουν δεν θέλουν θα ακολουθήσουν και οι κατασκευαστές. Ήδη έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να μπαίνουν στο παιχνίδι κάποιοι κατασκευαστές. Εμείς θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε για ότι νέο υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας γιά την προσπάθεια. Σαν νέος στο χόμπυ κι εγώ έχω κάποιες επιφυλάχεις. Η όλη δυσκολία είναι πρώτον στην διαφορά διαστάσεων γονοθαλάμου μελιτοθαλάμου καίνστο βάρος.
    Είναι αυτονόητο πως μελιτοθάλαμος καί μισό πάτωμα έχει ίδιο βάρος μέ διόροφη κλασική κυψέλη. Άν βάλεις κλασικό πάτωμα τότε έχεις θέματα.
    Το δεύτερο είναι οι διαφορετικοί χειρισμοί, που αν πας σε ανθοφορία κάπου μακρυά δε μπορείς νά βασιστείς σε μισό πάτωμα γιατί δεν είναι πάντα δυνατόν να πάς δύο φορές την εβδομάδα για τρύγο ή πατώματα. Οπότε πάς σε ολόκληρο πάτωμα και θα θες δύο ``μπράβους`` να σου μεταφέρουν τα μελίσσια για τρύγο. Καλό είναι οι έμπειροι σε Dadant να γράψουν άρθρα με την εμπειρία τους και τους χειρισμούν για να δώσουν τη δυνατότητα σε άλλους να επιλεξουν σωστά ποια κυψέλη τους εξειπηρετεί.
    Δημήτρης. Μπλέτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη είναι εύλογες οι απορίες σου και ο σκεπτικισμός σου και χρειάζεται πολύς χρόνος και χώρος για συζήτηση και ανάλυση. Θα προσπαθήσω όμως να απαντήσω συνοπτικά όσο γίνεται. Είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν Dadant? Είναι τυχαίο ότι βλέπεις να έχουν 4, 5 ή και 6 μισοπατώματα και όχι μεγάλα? Είναι πιο εύκολο να έχεις 2 γονοθαλάμους και όχι έναν? Δεν νομίζω. Ο γονοθάλαμος τύπου Dadant έχει περίπου 30% περισσότερα κελιά όσα ανεβαίνει να γεννήσει η βασίλισσα στον επάνω όροφο. Εγώ προτείνω μελιτοθάλαμο 3/4 (19cm) και όχι μισοπάτωμα (αυτό θα χρησιμοποιήσω δοκιμαστικά). Αν θέλεις να είσαι μελισσοκόμος δεν θα κολλήσεις στο να πληρώσεις και 2 μεροκάματα στις μεταφορές αν χρειαστεί. Επιπλέον ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του στις ανάγκες του και στις δυνατότητες του. Αξίζει όμως να δοκιμάσει για να έχει δική του άποψη.

      Διαγραφή