Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ενίσχυση αδύναμων μελισσιών και εξισορρόπηση

                 Φίλοι μελισσοκόμοι ο καιρός μας τα χάλασε και για 5-6 μέρες θα επικρατήσουν βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο όσο κι αν μας φοβερίσει ο Μάρτης

η Άνοιξη είναι μπροστά μας και δεν μπορεί τίποτα να την σταματήσει.

                Τα μελίσσια θα μείνουν για λίγες μέρες μέσα και θα μειώσουν λίγο τη γέννα αλλά στο διάστημα αυτό θα ξεγονιάσουν πολλά κελιά και με το που θα φτιάξει ο καιρός η βασίλισσα θα τα γεννήσει γρήγορα βοηθούμενη και από την τροφοδοσία.

                Οι ενέργειες που πρέπει να μας απασχολήσουν με τη βελτίωση του καιρού είναι η ενίσχυση των αδύναμων μελισσιών και η εξισορρόπηση. Δύο ενέργειες περίπου ταυτόσημες αφού στόχο έχουν το μεγάλωμα των μελισσιών αλλά με διαφορετικό χειρισμό.

                Τα πολύ αδύναμα μελίσσια τα αρχικά τα ενισχύουμε με πληθυσμό χωρίς γόνο επειδή δεν θα μπορέσουν να σκεπάσουν το γόνο τη νύχτα. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να τινάξουμε τις μέλισσες ενός πλαισίου με ανοιχτό γόνο από ενα δυνατό μελίσσι μπροστά στην είσοδο του αδύναμου και με τον καπνό να τις σπρώξουμε να μπουν μέσα στην κυψέλη.

                Επειδή την κάθε ενέργεια πρέπει να την εξηγούμε για να ξέρουμε τι κάνουμε και γιατί και όχι μηχανικά αναφέρω ότι παίρνουμε πλαίσιο με ανοιχτό γόνο γιατί οι μέλισσες είναι νεαρής ηλικίας και δεν θα επιστρέψουν στην κυψέλη τους ενώ θα γίνουν εύκολα αποδεκτές από το αδύναμο μελίσσι.

                Η άλλη ενέργεια που είναι η εξισορρόπηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρότερων μελισσιών  ώστε να γίνουν όλα ισοδύναμα. Σε αυτή την περίπτωση ενισχύουμε τα μικρότερα μελίσσια με σφραγισμένο γόνο χωρίς μέλισσες που αφαιρούμε από τα μεγαλύτερα. Ακολουθεί η εξήγηση.

               Δίνουμε σφραγισμένο γόνο στο μικρότερο ώστε να εκκολαφτεί γρήγορα ενώ αφήνουμε στο δυνατό τον πληθυσμό ώστε να καλύψει το κενό πλαίσιο που θα δώσουμε και να συνεχιστεί η ανάπτυξη.

 

                                                                ΚΑΛΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου