Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ενημέρωση για την μελιτοφορία στη Βόρεια Εύβοια

                Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ενημερώνω τους αναγνώστες του μπλογκ για την πορεία της μελιτοσυλλογής στα πεύκα της βόρειας Εύβοιας.
                Το μελίσσι μεταφέρθηκε πριν μία εβδομάδα στα πευκοδάση στην πολύ βόρεια Εύβοια  (πιο βόρεια από το Πευκί) και πριν 2 μέρες τοποθετήθηκε η ζυγαριά. Πρόκειτα για ένα διόροφο δυνατό μελίσσι με περσινή μάνα που δούλεψε στα βαμβακοτρίφυλλα και κατά τον τρύγο έδωσε περισσότερο από ένα πάτωμα μέλι. Θα περιμένω λίγες μέρες να πάρω κάποιες ενδείξεις ώστε να έχω μία σαφή εικόνα και θα ενημερώνω καθημερινά για την πορεία.   
                Σήμερα 20/8/2018 οι πληροφορίες που έχουν έρθει από τη ζυγαριά μόνον θετικές δεν είναι. Μπαίνουν κάποια λίγα μέλια τις πρωινές ώρες που άλλοτε επαρκούν για τις ανάγκες του μελισσιού και άλλοτε περισσεύουν και κάποιες μικροποσότητες.
                Για την ιστορία να πω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή πέρυσι μέλια έρχονταν μετά τις 25 Αυγούστου. Είδομεν. Νεότερα τις επόμενες μέρες.
                Σήμερα 27/8/2018 ενημέρωση
                Το μελίσσι δείκτης σύμφωνα με τη ζυγαριά έβαλλε συνολικα στις 20 περίπου μέρες που είναι στα πεύκα 6 κιλά. Στο σημείο  αυτό πρέπει να σας πω ότι στο πεύκο η ζυγαριά δείχνει πάντα λιγότερο από το μέλι που μπαίνει. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καταμετρηθεί ο πληθυσμός που χάνεται χωρίς να ανανεώνεται.
                Έτσι χθες 26/8 που πήγα για επιτόπιο έλεγχο διαπίστωσα την πραγματικότητα. Το μελίσσι ξεγόνιασε πλήρως και έχει βάλλει 10 πλαίσια(Dadant)  μέλι στο γονοθάλαμο σχεδόν γεμάτα και 1-2 στον όροφο.  Ο πληθυσμός έχει μειωθεί αρκετά ώστε στον όροφο να υπάρχουν λίγες μέλισσες ενώ στο γονοθάλαμο πατάνε όλα τα πλαίσια.
                Σήμερα 27/8 μέχρι το μεσημέρι μπήκαν μέλια αλλά μετά έπιασε βροχή και μάλιστα δυνατή. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η βροχή θα το κόψει ή θα του δώσει δύναμη.

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου