Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Τροφοδοσία με γυρεόπιτα

           Είμαστε προς το τέλος του Ιανουαρίου και οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και θα διατηρηθούν με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή για αρκετές μέρες. Αφού από νωρίς φροντίσαμε
για το σωστό μέρος που θα ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μας, για την αποτελεσματικότερη θερμομόνωση των κυψελών μας (υπάρχει σχετική ανάρτηση) αλλά και για επάρκεια τροφών, πρέπει να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντικατάσταση των χειμερινών μελισσών.
                Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την ώθηση και πρόκληση της βασίλισσας  να ξεκινήσει τη γέννα το συντομότερο πριν οι χειμερινές μέλισσες γεράσουν παρα πολύ. Εκεί παρεμβαίνει ο μελισσοκόμος και τροφοδοτεί με ΓΥΡΕΟΠΙΤΑ.
                Η γυρεόπιτα είναι ζυμάρι με γύρη ζάχαρη άχνη και μέλι ή νερό. Υπάρχουν και γυρεόπιτες με υποκατάστατο γύρης (σογιάλευρο κλπ) αλλά η λέξη το λέει από μόνη της: ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ.
                Όπως γνωρίζουμε η γύρη είναι απαραίτητη για την εκτροφή του γόνου. Την περίοδο αυτή σε πολλές περιοχές η γύρη είναι ελάχιστη ή και ανύπαρκτη. Οι συλλέκτριες που μπορεί να αποδεσμεύσει το μελίσσι είναι λίγες αλλά και οι ώρες συλλογής λίγες επίσης αλλά και κοπιαστικές. Η επέμβαση του μελισσοκόμου είναι καθοριστική και με θετικά αποτελέσματα.
            Να σημειώσω ότι αντίστοιχη παρέμβαση με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγωνιά) θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Το μελίσσι θα ξεκινήσει εκτροφή γόνου αλλά με την πτώση της θερμοκρασίας δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία στους 33-34 βαθμούς για την επιβίωση του και θα τον εγκαταλείψει με αποτέλεσμα την δημιουργία εστίας μόλυνσης με ότι αυτό ακολουθεί.
            Καλή επιτυχία με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.


              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου