Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

            Τα νεονικοτινοειδή είναι εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό χώρο είτε σαν επένδυση σπόρων είτε με τη μορφή ψεκασμού. Τα συγκεκριμένα φάρμακα σε όποια μορφή και αν
χρησιμοποιηθούν εισέρχονται στο φυτό και τα έντομα που το απομυζούν ή συλλέγουν το νέκταρ των
λουλουδιών του παίρνουν και τα συστατικά του εντομοκτόνου το οποίο δρα στο νευρικό σύστημα και πεθαίνουν.
             Στη μέλισσα το συγκεκριμένο εντομοκτόνο δρα στο νευρικό της σύστημα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει τον προσανατολισμό της και να μην επιστρέφει στην κυψέλη.
             Τα νεονικοτινοειδή παράγονται από την Αμερικανική εταιρία Monsanto η οποία εκτός από την παραγωγή διαφόρων σπόρων έχει την αποκλειστικότητα παραγωγής Γεννητικά Τροποποιημένων Σπόρων (ΓΤΟ ή πιο απλά μεταλλαγμένα).
             Για τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είχε απαγορευτεί η χρήση τους από την ΕΕ για επένδυση σπόρων και ψεκασμό σε φυτά που έχουν άνθος για μία διετία δοκιμαστικά.
             Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία συνένωσης της Monsanto με την Γερμανική Bayer προκειμένου οι δύο εταιρίες κολοσσός να φτιαξουν έναν υπερκολοσσό και να ελέγχουν όλη την αγροτική παραγωγή.
             Στο agronews διάβασα μία μελέτη της Bayer που αναφέρει ότι τα νεονικοτινοειδή δεν επηρεάζουν τις μέλισσες. Παρακάτω είναι ο σύνδεσμος για την ενημέρωση σας.
             Μήπως στα πλαίσια της συνένωσης των δύο εταιριών τα ξαναβρούμε μπροστά μας με όλα τα επακόλουθα?

Σύνδεσμος
http://www.agronews.gr/parousiasi/arthro/149388/den-epireazei-tis-melisses-i-ependusi-ton-sporon-deihnei-eureia-meleti-agrou-tis-bayer-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου