Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Κηρόπανο Χρήση και Χρησιμότητα

        Το κηρόπανο είναι ένα κομμάτι ύφασμα κατά προτίμηση βαμβακερό διαστάσεων 35Χ45 περίπου το οποίο τοποθετούμε επάνω στους κηρηθροφορείς για να συγκρατούν τη θερμότητα. Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε το μελίσσι να ξεχειμωνιάσει πιο εύκολα και με μικρότερη κατανάλωση τροφών.
        Για την καλύτεερη αξιοποίηση της χρήσης του τοποθετούμε επάνω στους κηρηθροφορείς την τροφή επιλογής μας και στη συνέχεια τοποθετούμε το κηρόπανο. Ο λόγος που τοποθετούμε την τροφή κάτω από το κηρόπανο είναι για να διατηρείται μαλακή από την θερμοκρασία του μελισσιού. Οι υδρατμοί που τυχόν θα συγκεντρωθούν στο κάτω μέρος της συσκευασίας της τροφής θα αξιοποιηθούν από τις μέλισσες για να λιώσουν και καταναλώσουν την τροφή χωρίς να χρειαστεί να βγουν από την κυψέλη για συλλογή νερού.
        Ένας εναλλακτικός τρόπος που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί μελισσοκόμοι είναι αντί του κηρόπανου να τοποθετούν ανάποδα το πιατάκι τροφοδοσίας εφόσον είναι μεγάλο για να χωρέσει την τροφή. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται μαλακή η τροφή λόγω του εγκλωβισμού της θερμοκρασίας και οι υδρατμοί που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό του πιάτου αξιοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Για επιπλέον προστασία τοποθετούμε αν θέλουμε και το κηρόπανο επάνω από το πιάτο.
        Επειδή κατά καιρούς έχω διαβάσει να ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο κέντρο του κηρόπανου και να τοποθετούμε την τροφή επάνω σε αυτό με το σκεπτικό ότι έτσι ελέγχουμε εύκολα αν υπάρχει τροφή ή όχι  θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την αντίθεση μου. Ο λόγος είναι απλός. Η τροφή εκτεθειμένη στο κρύο κάτω από το καπάκι θα σκληρύνει επικίνδυνα και αν ο καιρός δεν επιτρέπει την έξοδο του μελισσιού για συλλογή νερού θα είναι σαν να μην υπάρχει. 
        Η τοποθέτηση του μπορεί να γίνει από τον Οκτώβριο και μέχρι και τον Απρίλιο ανάλογα την περιοχή που είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου