Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Πάγκος Απολεπισμού

        Κάπως καθυστερημένα αναφέρομαι στον πάγκο απολεπισμού καθώς οι περισσότεροι έχουν κάνει τρύγο αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχει ακόμα το 2ο βάρεμα του πεύκου στο οποίο πολλοί
μελισσοκόμοι ελπίζουν να πάρουν μία καλή παραγωγή άσχετα με το πως τα πήγαν μέχρι σήμερα.
           Ο πάγκος απολεπισμού είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να στηρίζουμε τα πλαίσια κατά την απολέπιση των κηρηθρών αλλά και να συλλέγουμε τα απολεπίσματα.
      Στο εμπόριο πωλούνται διάφοροι πάγκοι απλοί ή με δυνατότητα να λιώνουν και τα απολεπίσματα. Υπάρχουν και πολλοί αυτοσχέδιοι που κατασκευάστηκαν από εμάς τους μελισσοκόμους, ανάλογα με τον χώρο και την οικονομική δυνατότητα του καθένα. Εγώ θα αναφερθώ σε έναν αυτοσχέδιο πάγκο απολεπισμού με μικρό κόστος και μικρές τεχνικές γνώσεις-απαιτήσεις, όπως εγώ τον σκέφτηκα και τον κατασκεύασα.
        Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε τον πάγκο στημένο και μετά από δουλειά. Λόγω στενότητας του χώρου τη συγκεκριμένη στιγμή είναι κάπως στριμωγμένα.


        Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
                όροφοι κυψέλης ( 1έως 3)
                πόδια μεταλλικά (4)
                σίτα ΙΝΟΧ 40Χ50cm (1 έως 3)
                λαμαρίνα ΙΝΟΧ στράγγισης απολεπισμάτων (80cm πλάτος 50-150cm μήκος)
                βέργες ΙΝΟΧ για τη στήριξη των πλαισίων

        Η κατασκευή είναι απλή και μπορεί να την κάνει ο καθένας από εμάς. Αρχικά ενώνουμε τους ορόφους μεταξύ τους με βίδες. Στη συνέχεια  στερεώνουμε στην κάτω πλευρά των ορόφων τη σίτα. Στη συνέχεια στερεώνουμε τη λαμαρίνα εξωτερικά των ορόφων στην κάτω πλευρά αλλά με κλίση αρκετή προς το ένα μέρος για να τρέχει το μέλι που θα στραγγίζει από τα απολεπίσματα. Μετά βιδώνουμε τα πόδια (τα πόδια είναι καλύτερα να είναι γωνίες για να είναι πιο σταθερή η κατασκευή). Τέλος ανοίγουμε τρύπες στο επάνω μέρος των 2 πρώτων ορόφων και περνάμε τις στρογγυλές βέργες (εγώ έχω βάλλει μόνον δύο).
         Στο σημείο αυτό θα κάνω κάποιες διευκρινήσεις.
         Εγώ έχω συνδέσει 3 ορόφους μεταξύ τους με το σκεπτικό στους 2 να απολεπίζουν 2 άτομα και στον 3ο να εναποθέτουν τις απολεπισμένες. Στον 3ο όροφο που τοποθετούμε τις απολεπισμένες μπορούμε να βάλλουμε ορόφους από πάνω αν γεμίσει.
       Ο καθένας, ανάλογα πάντα με το χώρο που διαθέτει αλλά και την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσει 1,2 ή 3 ορόφους ή να κάνει τώρα τον ένα όροφο και τον επόμενο χρόνο να το επεκτείνει. Επιπλέον μπορεί καποιος να χρησιμοποιήσει κάποιο κασσόνι ξύλινο που έχει ή μπορεί να βρει ή να κάνει κάποια τροποποίηση ή προσαρμογή που καλύπτει τις ανάγκες του. Η χρήση των ορόφων ενδείκνυται γιατί έχει τις διαστάσεις των πλαισίων και δεν χρειάζονται μετρήσεις και τροποποιήσεις.
        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου