Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Δημιουργία Παραφυάδας

     Ο Μάρτης πέρασε. Ένας δύσκολος μελισσοκομικά και όχι μόνο μήνας με πολλές βροχές και λίγες μέρες ηλιοφάνειας. Με χαμηλές θερμοκρασίες και σε ορισμένες νύχτες αρνητικές. Συνθήκες
που δυσκόλεψαν και καθυστέρησαν την ανάπτυξη των μελισσιών. Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες τα μελίσσια έστω και με πιο αργό ρυθμό προχώρησαν και θα έρθει κάποια στιγμή που πρέπει ή να βάλλουμε όροφο ή να κάνουμε παραφυάδα. Με πιο τρόπο όμως θα δημιουργήσουμε την παραφυάδα? Αυτό θα περιγράψω στη σημερινή ανάρτηση.
    Έχουμε ένα μελίσσι  με 9-10 πλαίσια πληθυσμό και 6-7 γόνους. Στη θέση που είναι αυτό το μελίσσι τοποθετούμε μία άδεια κυψέλη κατά προτίμηση ιδίου χρώματος και τοποθετούμε μέσα σε αυτή τα μισά πλαίσια του μελισσιού (πλαίσια με μέλι και κλειστό και ανοιχτό γόνο) ΧΩΡΙΣ τον πληθυσμό. Στη συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τα υπόλοιπα πλαίσια τη βασίλισσα και τον πληθυσμό και την τοποθετούμε 5-10 μέτρα πιο πέρα αριστερά, δεξιά ή πίσω. Σε λίγες ώρες η κυψέλη που τοποθετήσαμε στην αρχική θέση του μελισσιού χωρίς πληθυσμό θα συγκεντρώσει όλες τις συλλέκτριες και ένα ποσοστό ξε αυτών θα αναλάβει καθήκοντα παραμάνας και θα περιποιηθεί το γόνο.
    Με αυτό τον τρόπο έχουμε 2 μελίσσια το ένα ορφανό και το άλλο με βασίλισσα (το αρχικό στη νέα του θέση) που συνεχίζει την ανάπτυξη του. Στο μελίσσι που μετακινήσαμε και έχει βασίλισσα τοποθετούμε ένα ζυμάρι ή βανίλια γιατί έχασε όλες τις συλλέκτριες και μέχρι να αναλάβουν άλλες να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.
    Μετά από 3 μέρες ανοίγουμε το ορφανό μελίσσι. Αν θέλουμε να βάλλουμε έτοιμη βασίλισσα χαλάμε όλα τα βασιλικά κελιά και βάζουμε τη βασίλισσα με κλουβάκι. Αν θέλουμε να το αφήσουμε να βγάλλει μόνο του βασίλισσα χαλάμε όλα τα σφραγισμένα βασιλοκελιά (γιατί δεν έχουν τραφεί από την αρχή με βασιλικό πολτό) και αφήνουμε μόνον τα ανοιχτά. Τοποθετούμε και εδώ ένα ζυμάρι ή βανίλια και το αφήνουμε ανενόχλητο για 25 μέρες τουλάχιστον.
    Αν κατά τον έλεγχο του ορφανού μελισσιού διαπιστώσουμε ότι έχει αρκετό πληθυσμό μπορούμε να το κάνουμε 2 παραφυάδες με τον εξής τρόπο: Τοποθετούμε δίπλα στην κυψέλη κολλητά μία άδεια με τις πόρτες ανοιχτές να συγκλίνουν  και μοιράζουμε πληθυσμό και γόνο (και βασιλοκέλια) και στις δύο. Τοποθετούμε και από ένα πλαίσιο με μέλι στην κάθε κυψέλη (παίρνουμε πλαίσιο με μέλι και από άλλη κυψέλη αν χρειαστεί) και τοποθετούμε και στα δύο ζυμάρι. Τα αφήνουμε χωρίς ενόχληση για 25 μέρες (στην περίπτωση που τα αφήσουμε να βγάλλουν μόνα τους βασίλισσα) αλλά μετά από μία εβδομάδα απομακρύνουμε σιγά-σιγά τη μία κυψέλη από την άλλη καθημερινά μέχρι να αποκτήσουν μία επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αποφύγουν την παραπλάνηση οι βασίλισσες που θα βγουν για γονιμοποίηση και επιπλέον αν είναι ιδίου χρώματος οι κυψέλες ας βάλλουμε και ένα ακόμη σημάδι.
    Όλη η παραπάνω τακτική γίνεται για να αποφύγουμε τη μετακίνηση των παραφυάδων σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων. Είναι δοκιμασμένη και δεν έχει κανένα κίνδυνο. Καλή επιτυχία σε όσους την εφαρμόσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου