Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Goji Berry







        Το Goji είναι φρούτο που εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Το φυτό έχει ξυλώδη ιστό και φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα. Η καρποφορία αρχίζει αρχές Ιουλίου και τελειώνει με τις πρώτες παγωνιές Οκτώβριο-Νοέμβριο. Οι καρποί του είναι μικροί και έχουν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο όταν ωριμάσουν. Καταναλώνονται είτε ωμοί είτε αποξηραμένοι ή μεταποιημένοι (μαρμελάδα,ζελέ κλπ).
        Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (Goji, μύρτιλλο, ιππποφαές, αρώνια κλπ) και ο καρπός του περιέχει αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι περιέχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περιέχει και βιταμίνη Ε που σπανίζει στα φρούτα.
        Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.
        Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει στην μακροζωία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Κίνα ο Li Qing Yuen (βοτανολόγος ολιστικής Ιατρικής) που κατανάλωνε σε καθημερινή βάση Goji έζησε 252 χρόνια (1678-1930). 
       Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια υπερτροφών και μεταξύ αυτών και του Gogi. Στην Ματαράγκα Καρδίτσας συγκροτήθηκε αγροτικός συναιτερισμός  με την επωνυμία ΕΦΚΑΡΠΟΝ (www.efkarpon.com) που ασχολείται με την καλλιέργεια μεταποίηση και εμπορία υπερτροφών (Gogi, Μύρτιλλο, Ιπποφαές και Αρώνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου