Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΨΕΛΗ DADANT        Αφού διάβασα αρκετά άρθρα σε διάφορα σάιτ θεώρησα ως πιο σωστή την συγκεκριμένη κυψέλη (τουλάχιστον ως προς το γονοθάλαμο) και ξεκίνησα τις τροποποιήσεις για να γινει συμβατή
και να συνλειτουργεί με τις υπάρχουσες. Αρχικά κατάφερα κάποιον που με προμήθευσε με κυψέλες Langstroth και μου κατασκεύασε τα πλαίσια (50 σε αριθμό ασυναρμολόγητα 28,5cm) και αφου τα συναρμολόγησα κόλλησα τα κεριά και πρόσθεσα και ένα κομμάτι κερί κάτω και τα συγκόλλησα μεταξύ τους για να γεμίσουν τα πλαίσια. Στη συνέχεια  μετέφερα ένα μελίσσι στην διαμορφωμένη κυψέλη Dadant και τοποθέτησα δίπλα σο γόνο ένα πλαίσιο Dadant για να το χτίσουν.
        Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν προς το τέλος Ιουνιου του 2013 την εποχή που η ανάπτυξη των μελισσιών μειώνεται και πιθανόν από άτυχους χειρισμούς δικούς μου το μελίσσι ενώ είχε αρχίσει να αναπτυσσεται έμεινε ορφανό τον Αύγουστο. Έβγαλε καινούργια βασίλισσα τον Σεπτέμβριο και ξεχειμώνιασε? με αυτή. Γιατί τέλος Φεβρουαρίου το βρίσκω και πάλι ορφανό και άντε πάλι από την αρχή. Έτσι χάθηκε ο περασμένος χρόνος
        Φέτος τον Απρίλιο είχα ένα μελίσσι το οποίο είχε πολύ γρήγορη ανάπτυξη και είχε γίνει διώροφο προς το τέλος απριλίου αλλά από κάποιο σημείο και μετά έγινε πολύ επιθετικό σε σημείο που να μην μπορώ να το επιθεωρήσω. Το έσπασα στα τέσσερα και τη μάννα την έβαλα σε Dadant με 2 πλαίσια γόνο. Το μελίσσι αυτό συνέχισε την ανάπτυξη του και εγώ του έπαιρνα τους γόνους Langstroth και του έδινα φύλλα Dadant. Έτσι έφτασε στο τέλος Ιουνίου μετά από τις αφαιρέσεις να έχει 6 γόνους σε Dadant.
        Αυτό το μελίσσι το μετέφερα τον Οκτώβριο στην Εύβοια και πήρα έναν όροφο μέλια (πευκόρεικο) συν 2-3 μεγάλα από τον γονοθάλαμο (είχα πάρει και 2-3 πλαίσια από το βαμβάκι).
        Τα γράφω τόσο αναλυτικά προσπαθώντας να μεταφέρω σε εσάς όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα σχετικά με την ανάπυξη - σημασία - απόδοση της συγκεκριμένης κυψέλης. Αν μπορεί να αποτελέσει αυτό δείγμα προς αξιολόγηση. Εγώ πάντως συνεχίζω να έχω την άποψη ότι η Dadant σαν γονοθάλαμος είναι πιο κατάλληλη και φέτος θα μετατρέψω και άλλες και πιστεύω ότι σε επόμενη αποτίμηση που θα αναρτήσω να έχω καλά αποτελέσματα.
        Επιπλέον να πω ότι τώρα είναι εύκολη η μετατροπή γιατί υπάρχει κατασκευαστής για Dadant κυψέλη - πλαίσια κεριά. Σε αυτό όμως θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση αφού ε΄χω μία πιο πλοκληρωμένη εικόνα των προϊόντων αλλά και του κόστους. Γιατί αν είναι ασύμφορα οικονομικά θα κάνω ότι και πριν (παλιά μου τέχνη κόσκινο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου